Starter jakten på 100 klimaløsninger i landbruket

Av Elisabeth Sæther,
  • Tips en venn om denne siden

Odin Jensenius presenterer jaktens første klimaløsning
Sauebonden Odin Jensenius presenterer jaktens første klimaløsning.

Mer ekstremnedbør og større værvariasjon gjør at norske bønder allerede merker konsekvensene av menneskeskapte klimaendringer. Derfor setter et samlet landbruket i gang jakten på 100 klimaløsninger i landbruket.

Jakten på 100 klimaløsninger i landbruket har som formål å finne og dele kunnskap og erfaringer om gode klimaløsninger i landbruket. Jakten arrangeres av prosjektet «Klimasmart landbruk» som eies av Bondelaget, Norsk Landbruksrådgiving, Felleskjøpet Agri, Nortura og Tine.

Bjørn Gimming, 1. nestleder i Bondelaget leder styringsgruppen for Klimasmart landbruk er optimistisk og håper at så mange som mulig vil bidra, både i og utenfor landbruksnæringen.

− Det finnes ikke en enkeltstående klimaløsning for landbruket, men et mangfold av store og små. Jeg tror mange av løsningene er der ute allerede og at nytenkende og oppfinnsomme norske bønder og bedrifter allerede sitter metoder som kan tas i bruk av mange flere, sier Gimming.

Jakten på 100 klimaløsninger i landbruket starter 28. mars og varer til oktober. Løsningene vil synliggjøres på www.klimasmartlandbruk.no og via sosiale medier. Alle som ønsker kan sende inn bilde og en kort tekst av sin klimaløsning via Instagram med bruk av hashtag #100løsninger, merk innlegg på Facebook med «Jakten på 100 klimaløsninger» eller bidraget kan sendes inn til post@klimasmartlandbruk.no.

Divisjonsdirektør for landbruk i Felleskjøpet Agri, Trond Fidje, håper at bønder og resten av landbruket hiver seg på for å få vist fram både kjente og hittil ukjente løsninger. Han viser til at det er gode tradisjoner for å dele på kunnskapen i landbruksnæringa.

− Et mer klimasmart landbruk handler om å få mest mulig ut av ressursene på gården på en bærekraftig måte. Det være seg strategier for bedre fôring, smartere gjødselspredning eller mer effektiv energibruk og traktorkjøring, sier Fidje.

Direktør i Norsk Landbruksrådgiving, Kristen Bartnes, påpeker at verden trenger mer mat produsert med mindre utslipp. Han mener norsk landbruk har alle forutsetninger for å bli et internasjonalt foregangsland innen klimasmart landbruk.

− En godt organisert næring med kort vei mellom bonde, landbruksbedrifter, fagmiljøer, og rådgiving gjør at norsk landbruk er i tet innen innovasjon og teknologi. Vi har alle forutsetninger for å være et foregangsland innen klimasmart mat og landbruk, sier Bartnes.

Les mer om jakten på klimasmartlandbruk.no.

Landbrukets klimaplan

Her har vi samlet alle våre saker om Landbrukets klimaplan. Følg med for praktiske eksempler og oppdateringer.

Lars Petter Bartnes på representantskapsmøte

Ønsker forenklede forhandlinger

Etter dagens møte i representantskapet i Norges Bondelag, er målet å gjennomføre jordbruksforhandlinger i vår for å få på plass rammene for matproduksjonen framover.

I dag blir landbrukets klimaplan overlevert

Landbrukets klimaplan er oppe til vedtak i et samlet landbruk i dag, og deretter overrakt i et videomøte mellom statsrådene Bollestad og Rotevatn i regjeringskvartalet, og bondelagsleder Lars Petter Bartnes fra Trøndelag.

Kan levere mer melk

Melkekvotene for kumelk øker med fem prosentpoeng for å demme opp for usikkerhet i markedet.

Årsmøtet i Norges Bondelag er utsatt

Styret har vedtatt å utsette representantskapsmøtet og årsmøtet 9.-11. juni. Så snart situasjonen tilsier det, vil det bli vurdert en nytt tidspunkt for gjennomføring av årsmøtet i 2020.

Ny ordning kan gi mer arbeidskraft i landbruket

Regjeringa innfører en ordning som gjør det mer gunstig for permitterte å ta seg jobb i landbruket. – Løsningen kan bidra til at flere ønsker å ta seg arbeid i landbruket, sier Bartnes.

Bondelaget vil bidra til trygg forsyning av mat

- Stortinget har slått fast hvor viktig matforsyningen er for samfunnet. Vi vil samarbeide for å sikre trygg forsyning av mat i den usikre situasjonen vi er i, sier bondelagsleder Bartnes.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
21
april

Kornkonferansen 2021

Oslo Kongressenter, Youngs gate 21, Oslo
Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere