Jakten på 100 klimaløsninger i landbruket har som formål å finne og dele kunnskap og erfaringer om gode klimaløsninger i landbruket. Jakten arrangeres av prosjektet «Klimasmart landbruk» som eies av Bondelaget, Norsk Landbruksrådgiving, Felleskjøpet Agri, Nortura og Tine.

Bjørn Gimming, 1. nestleder i Bondelaget leder styringsgruppen for Klimasmart landbruk er optimistisk og håper at så mange som mulig vil bidra, både i og utenfor landbruksnæringen.

− Det finnes ikke en enkeltstående klimaløsning for landbruket, men et mangfold av store og små. Jeg tror mange av løsningene er der ute allerede og at nytenkende og oppfinnsomme norske bønder og bedrifter allerede sitter metoder som kan tas i bruk av mange flere, sier Gimming.

Jakten på 100 klimaløsninger i landbruket starter 28. mars og varer til oktober. Løsningene vil synliggjøres på www.klimasmartlandbruk.no og via sosiale medier. Alle som ønsker kan sende inn bilde og en kort tekst av sin klimaløsning via Instagram med bruk av hashtag #100løsninger, merk innlegg på Facebook med «Jakten på 100 klimaløsninger» eller bidraget kan sendes inn til post@klimasmartlandbruk.no.

Divisjonsdirektør for landbruk i Felleskjøpet Agri, Trond Fidje, håper at bønder og resten av landbruket hiver seg på for å få vist fram både kjente og hittil ukjente løsninger. Han viser til at det er gode tradisjoner for å dele på kunnskapen i landbruksnæringa.

− Et mer klimasmart landbruk handler om å få mest mulig ut av ressursene på gården på en bærekraftig måte. Det være seg strategier for bedre fôring, smartere gjødselspredning eller mer effektiv energibruk og traktorkjøring, sier Fidje.

Direktør i Norsk Landbruksrådgiving, Kristen Bartnes, påpeker at verden trenger mer mat produsert med mindre utslipp. Han mener norsk landbruk har alle forutsetninger for å bli et internasjonalt foregangsland innen klimasmart landbruk.

− En godt organisert næring med kort vei mellom bonde, landbruksbedrifter, fagmiljøer, og rådgiving gjør at norsk landbruk er i tet innen innovasjon og teknologi. Vi har alle forutsetninger for å være et foregangsland innen klimasmart mat og landbruk, sier Bartnes.

Les mer om jakten på klimasmartlandbruk.no.