- Stå sammen og senk kostnadene

Av Marthe Haugdal,
  • Tips en venn om denne siden

- Bøndene må stå sammen mot kjedemakta og dere må senke kostnadene i slakting og foredling, sa Per Ingvar Olsen fra BI på husdyrmøtet i Vestfold.


Her ser vi møteleder Elisabeth I. Hokstad og til venstre Per Ingvar Olsen og Hans Kristian Heum.

Styremedlem i Nortura, Hans Kristian Heum, bekreftet dette, og la til at kutt i kostnader diskuteres hver dag.

- Utfordringen i dag er at matprisene kun har økt med 1.5 prosent de siste årene, mens lønnskostnadene har økt 3-4 prosent årlig. Det kreves i dag politiske grep, sa Olsen under møtet som var på Gjennestad denne uken.

Ifølge Olsen har Norge har hatt vekst de siste 20 årene, i motsetning til omtrent alle andre land i Europa.

- Samfunnet har endret seg og turbokapitalismen har inntatt verden muliggjort på grunn av strukturelle endringer og avansert datateknologi. Verden er derfor tøff for Nortura og andre som driver med kjøtt.

Ifølge Olsen kreves det at bøndene står sammen og innser at Samvirket og markedsregulering er fundamentet for systemene i Norge. Uten at bøndene står sammen vil systemet bryte sammen.

- Dernest er dere avhengig av at politikerne tar styring gjenoppretter makt i styring av økonomien, men husk at dere må spare kostnader, og Samvirket og private må framover samhandle om slakting over landet. Kostnadene må ned sa han.

 

Les hele saken på Vestfold Bondelag sine sider.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere