Språkpris til bondelagskokken

Publisert 31.10.2014
  • Tips en venn om denne siden

Gloppen Hotell og Bodil F. Eikrem er best på å bruke norsk språk når de setter lokalmaten på spisekartet.

Gloppen Hotell fikk prisen Norsk på menyen på Matmerks Fagdag torsdag. Her er kjøkkensjef Bodil F. Eikrem og hotellsjef Therese Kirkhorn flankert av jurymedlemmene Per Arne Tuftin og Nina Sundqvist. Foto: Matmerk.

 

- Å vinne denne prisen er veldig stort for oss! Dette er noe av det vi jobber mest og hardest med i vår hverdag, nemlig å få fram det norske og det ekte. For meg er det minst like viktig og få med navnet på bonden, produsenten og hvor maten kommer fra, sier Bodil Fjellestad Eikrem som er kjøkkensjef på Gloppen Hotell og årets bondelagskokk.

Norsk på Menyen er en konkurranse der vinnermenyen skal løfte fram norske råvarer og tradisjoner både gjennom maten som serveres og gjennom språket som benyttes i beskrivelsen av rettene. Prisen deles ut av Matmerk.

- Det er flott at innsatsen Bodil og Gloppen Hotell gjør med å framheve lokale produsenter blir lagt merke til og verdsettes. De gjør en grundig jobb med å bruke og utvikle lokale retter, og det gjennomsyrer alt de gjør med maten, stedet og menyen, sier kommunikasjonssjef i Norges Bondelag Lise Boeck Jakobsen, som var tilstede da bondelagskokken fikk prisen på Matmerk sin fagdag for norsk mat i går.

I sin omtale av Gloppen Hotell sier juryen blant annet:
- Dette er en meny der det lokale er meget lokalt. Gloppen Hotell har stort utvalg og framstår som faglig sterke på mat gjennom sin menypresentasjon. Menyen har god og forklarende tekst og forståelig språkbruk. Vi gir et ekstra pluss for å ha presentert produsentene tydelig og å ha brukt nynorsk i hele spisekartet.

- Vi er stolte av å fortelle historien om råvarene til gjestene våre, sier Bodil Fjellestad Eikrem, her i sving på kjøkkenet på Gloppen Hotell. - Vi hadde aldri vært der vi er i dag hadde det ikke vært for unike småskalaprodusenter og bønder. Vi er stolte av å servere maten, vi er stolte av å fortelle historien om råvarene til gjestene våre, sier Bodil Fjellestad Eikrem.

Tanken bak menyprisen, er at dersom rettene presenteres med godt norsk språk, og råvarenes opprinnelse helt tilbake til råvareprodusent kommer tydelig fram, bidrar det til å fremme norsk matkultur. Les mer hos Matmerk.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere