Spør etter økologisk mat fra Norge

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

- Veksten i omsetningen av økologisk mat er gledelig, og den bør dekkes av norske varer, sa Trine Hasvang Vaag da hun åpnet Økouka i dag.

Trine Vaag åpner Økouka. Styremedlem i Norges Bondelag Trine Hasvang Vaag holdt appell for de 400 som la turen til Mathallen i Oslo for å spise frokost og være med på åpningen av Økouka. – Alle som er her i dag har et felles mål, vi ønsker mer økologisk mat. Den maten bør produseres her vi bor, i Norge.

Salget av økologisk mat øker, og første halvår i år har omsetningen i dagligvaremarkedet økt med over 30 prosent, viser nye tall fra Landbruksdirektoratet.

- Som økologisk melkeprodusent er jeg glad for at melka mi nå blir brukt som økomelk, sa Trine Hasvang Vaag.

Norges Bondelag jobber for et bærekraftig landbruk basert på norske ressurser over hele landet. – Vi matprodusenter er opptatt av å produsere det forbrukerne vil ha, og forbrukerne etterspør mer økologisk mat. Det holder ikke å etterspørre økologiske varer, forbrukerne må etterspørre økologiske varer produsert i Norge, oppfordret Vaag.

Frokost til mange - brød fra Godt Grød. Foto Marthe Haugdal

Matens verdi

Henrik J. Henriksen er matskribent og står bak restauranten Taco Republica i Oslo.

– Det er 400 tonn matsvinn i Norge hvert år. Å redusere svinnet krever bevissthet og kunnskap, sa Henriksen.

– Forbrukerne må ha bli bevisst hva maten er verdt, og prøve å skvise et siste måltid ut av restene fra i går. Vi må ha respekt for bondens arbeid, slo Henriken fast.

Økouka er en feiring av norsk økologisk mat som formidler både råvarer, kunnskap og inspiras­jon. Uka vil vise fram mangfoldet av landbruks- og matproduksjon i Norge og knytte det til folks hverdag. Det blir en hyllest av matkultur og matglede formidlet gjennom inspirerende debatter, kurs og seminarer, smaksopplevelser i ulike former, gårdsmarkeder, fester, konserter og mye mer.

Økouka er et initiativ mellom elleve aktører og organisasjoner som alle arbeider med økologisk og biodynamisk produksjon og forbruk, mot bønder og forbrukere. De som står bak er Biologisk-dynamisk Forening, Bondens Marked, Bygdø Kongsgård, Debio, Food Studio, Geitemyra matkultursenter for barn, MAJOBO, Norges Bondelag
Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Oikos – Økologisk Norge og ØQ – Økologiske foregangsfylker.

www.okouka.no - www.facebook.com/okouka  #økouka

Staten vant ulverettsaken

WWF fikk ikke medhold i at lisensjakta på ulv i vinter var ulovlig. – Vi er først og fremst lettet på vegne av folk som lever i områder med ulv og beitenæringen, sier Einar Frogner, rovviltansvarlig i Norges Bondelag. Bondelaget var partshjelp for Staten.

ulv, rovdyr

Advarer mot nedleggelse av rovviltnemnder

Et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg anbefaler at dagens rovviltnemnder legges ned og at fylkeskommunen får makta over investeringstilskudd i landbruket. Bondelaget advarer mot forslagene.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte

Landbrukets hus
Mandag
04
Juni

AU-møte

Scandic Lillehammer Hotel

Våre samarbeidspartnere