Snart på vei til Malawi

Av Solveig Skogs,
  • Tips en venn om denne siden

I februar skal seks personer fra Bondelaget og Bygdeungdomslaget besøke Malawi og bli kjent med de prosjektene som organisasjonene støtter.

Prisca Anderson, en av modellbøndene som gruppa skal besøke.Gruppa gleder seg til å lære mer om Utviklingsfondets landbruksprosjekt i Malawi og hva pengene som samles inn går til. For å kunne besøke de ulike prosjektaktivitetene regner gruppa med å kjøre ca 150 mil.

Modellbønder, som får opplæring og deretter lærer opp følgebønder, er en viktig del av prosjektet. Gruppa vil få møte flere modellbønder, bl.a. Prisca Anderson.

Inge Martin Karlsvik, Astrid Solberg og Jan Gunnar Eilertsen gleder seg til å bli kjent med landbruksprosjektene i Malawi.Det er i alt seks personer som reiser fra Norge: Jan Gunnar Eilertsen (styremedlem), Inge Martin Karlsvik (fylkesleder Møre og Romsdal), Svein Skar (fast giver til prosjektet), Inger-Martha Skjelland (NBU), Mathilde Dæhlin (NBU) og Astrid Solberg (organisasjonssjef, reiseleder).

  • Les også:

Fra programmet:

  • 15. februar      Ankomst Lilongwe
  • 16. februar      Utviklingsfondet, ambassaden, partnerorganisasjon
  • 17. februar      Husdyrproduksjon, møte med modellbønder
  • 18. februar      Partnerorganisasjon, modellbønder, ungdomsklubb
  • 19. februar      Landbrukskontor, modellbønder, frøbank
  • 20. februar      Bondeorganisasjon, spare- og lånegruppe, kvinneprosjekt
  • 21. februar      Fridag ved Lake Malawi
  • 22. februar      Debrifing hos Utviklingsfondet, avreise

De siste dagene har det kommet meldinger om storflom i Malawi. Problemene er foreløpig størst nord og sør for de områdene der Utviklingsfondet har prosjekter.  

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere