Anna Håland Berget er melkeprodusent på Rauma, og er utsendt fra Møre og Romsdal. Dette er første årsmøte hun deltar på fysisk. Grunnet pandemien har hun tidligere kun deltatt på de digitale møtene.Anna Håland Berget fra toget på veit til årets årsmøte (Foto: privat)

– Jeg gleder meg veldig til å treffe folk, høre hva som rører seg og hva bønder er opptatt av nå. Jeg tror mye kommer til å handle om framtidsplaner og hvilken retning vi skal legge for norsk landbruk.

Berget er selv småbarnsforelder, og har siden 2019 vært en del av Norges Bondelags arbeidsgruppe om velferdsordninger. Hun har blant annet utarbeidet en rapport om temaet og besitter mye kunnskap.

– Jeg skal holde et innlegg om velferdsordninger knyttet til sykdom og fødsel. Jeg er glad for endringene som kom jordbruksoppgjøret, men det er fortsatt en stor jobb som gjenstår. Jeg håper årsmøtet vil engasjere seg i det, for det kan ramme hvem som helst når som helst, sier bonden fra toget på vei til årsmøtet.

 

Thomas Riiser fra Askim er kornbonde og utsendt fra Østfold.

– Ting tyder på at det blir en god debatt rundt jordbruksavtalen, det ser jeg fram til. Så gleder jeg meg veldig til at vi skal samles fysisk. Det har vært to år med digitale møter, og fortsatt blir det en del digitale møter i hverdagen, så det å samles fysisk blir veldig bra, sier østfoldingen og legger til:Thomas Riiser (Foto: privat)

– Jeg er spesielt spent på valget. Det har jo versert noen rykter i forkant, så jeg er spent på om det kommer noen overraskelser.

Riiser er særlig opptatt av å ha en samlet næring og ønsker selv å bidra til debatt omkring dette.  

– Jeg har planlagt et innlegg om kommunikasjon og hvordan vi som næring skal markedsføre oss. Jeg ønsker meg en god debatt om kommunikasjonsstrategien framover, slik at vi kan stå sammen som en hel næring. Det tror jeg blir veldig viktig for framtida til norsk matproduksjon.

 

Gry Ingvild Agjeld driver gård i Stryn og er utsendt fra Vestland.

– Først og fremst gleder jeg meg stort til å møtes fysisk. Og jeg gleder meg veldig til generaldebatten, for den erGry Ingvild Agjeld (Foto: privat) alltid gøy og interessant å følge. Jeg er utsendt fra Vestland så jeg er selvfølgelig mest spent på debatten omkring distriktslandbruk og kanalisering. Men jeg er også spent på den overordnede debatten om en ny politisk retning for landbruket. Hva ønsker vi oss? Det ser jeg veldig fram til å debattere.

Agjeld forteller at det også er knyttet litt ekstra spenning til årets valg. 

– På grunn av ryktene som har gått i forkant om potensielle benkeforslag blir også valget spennende, avslutter hun.  

 

Anne-Helene Sommerstad Bruserud driver med økologisk frilandsgris på Skjelland Gård i Andebu. Hun er utsendt fra Vestfold og Telemark.Anne-Helene Sommerstad Bruserud (Foto: privat)

– Jeg gleder meg først og fremst til å møte folk og høre hva som rører seg i landbruket. Å være til stede og oppleve stemningen og responsen i salen har så mye å si, mener hun.

Bruserud har noen tanker om hva som vil bli gjenstand for debatt på årets årsmøte.

– Det kommer nok noe på melkekvoter og korn. Jeg er kanskje særlig spent på å høre hva resten av landet mener om korn i jordbruksavtalen, sier hun og legger til:

– Jeg håper det kommer noe engasjement på dyrevelferd, og jeg er spent på om det kommer noen innlegg og meninger om rekruttering i landbruket. Det blir viktige fokusområder framover.