Slutter seg til initiativ for økt karbonlagring i jord

Av Anne C. Wangberg,
  • Tips en venn om denne siden

Bondelaget og fire andre organisasjoner har knyttet seg til det internasjonale initiativet «4 per 1000» som jobber for å øke karbonopptaket i jord.

– Bakgrunnen for at styret i Norges Bondelag har tilsluttet seg initiativet er at vi har inngått en klimaavtale med regjeringa hvor økt opptak av karbon i jord er en viktig del av avtalen. Vi skal både kutte utslippene, men også binde karbon for å nå målene, sier generalsekretær Sigrid Hjørnegård i Bondelaget og legger til:

- Å være en del av et større nettverk med aktører både i og utenfor næringen har stor verdi for å nå målet.

Sammen med flere organisasjoner

I tillegg til Bondelaget har organisasjonene Spire, Utviklingsfondet, Økologisk Norge og Norsk bonde-og småbrukarlag har meldt seg inn. Dette er et internasjonalt initiativ som kom ut av forhandlingene om Parisavtalen i 2015, hvor medlemmer jobber for å øke karbonnivået i jorda med 4 promille hvert år. Dette er et viktig steg i riktig retning for å få på plass de politiske virkemidlene som trengs for å sike karbonlagring i jord framover.

En del av bondeorganisasjonenes klimaavtale med regjeringen

I fjor sommer skrev bondeorganisasjonene og regjeringen under på en klimaavtale. For at landbruket skal nå målet om å kutte 5 tonn CO2 innen 2030 er karbonbinding i jord et viktig tiltak. Så for Norges Bondelag er tilslutningen til initiativet «4 per 1000» en videreføring av den allerede eksisterende klimaavtalen.

– Dette handler like mye om å tenke at landbruket og de prosessene i naturen er en del av løsninga, at vi må bruke naturens eget kretsløp i klimaarbeidet. Vi merker at mange norske bønder allerede har engasjert seg i dette fra et agronomisk perspektiv og har vist til gode erfaringer i planteproduksjon på egen gård, sier Hjørnegård.

 Norges regjering har ikke sluttet seg til initiativet i motsetning til land som blant andre Sverige, Danmark, Finland og Japan. I de siste årens statsbudsjett et har blitt bevilget penger til forskning på karbonlagring i jord. Les mer om «4 per 1000» her.

 

Fakkeltog og folkemøte mot regjeringas rovdyrforvaltning

Nyttårsaften overprøvde regjeringa rovviltnemndenes beslutning om å ta ut tre ulveflokker i ulvesona. Denne overkjøringa av rovviltnemdene må ta slutt, og Stortingets vedtak må følges! Den 22. januar sees vi på Bjørkelangen.

Grüne Woche (IGW) 2020: Rekruttering på dagsorden

BERLIN: Hvordan få flere unge til å velge en fremtid innen mat- og restaurantbransjen, og hvem vinner BU-prisen 2020? Det er noe av det som står på programmet i forbindelse med åpningen av IGW i Berlin.

Rekordmange påmeldte Øko2020

Norges første økologiske kongress har over 375 påmeldte. -Vi merker at stadig flere, spesielt unge, er opptatt av hvordan maten produseres, kortreist mat og økologisk landbruk, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Landbrukspodden Panengstuen

Landbrukspodden om framtida for Nortura

De siste årene har vært preget av svake resultater for Nortura. Høsten 2019 fikk samvirket ny sjef, og vi lurer på hva hun skal gjøre for å snu skuta?

Dette skjer i Norges Bondelag

Fredag
31
januar

Bonden og nasjonal kriseberedskap

Landbrukets Hus, Hollendergata 5, Oslo
Tirsdag
04
februar

AU-møte

Landbrukets hus
Onsdag
05
februar

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere