Skarp kniving i politisk kokkekamp

Av Ove Magne Ribsskog,
  • Tips en venn om denne siden

Det rødgrønne laget jublet for tidlig. Det ble blå seier i den politiske kokkekampen på Torget i Steinkjer .

Det rødegrønne laget fikk flest stemmer av publikum, men måtte se seg slått i kokkekampen. Fra venstre Åste Marie Lande Lindau (KrF) og Elin Agdestein (H) fra det blå laget, videre Ingvild Kjerkol (Ap), kokk Trond Asgeir Lyngstad, Anne Kolstad (SV) og Hege Nordheim-Viken (Sp)
Etter en «prøveavstemning» blant publikum, jublet det rødgrønne regjeringsalternativet for klar seier. Men da matrettene var ferdige og dommerne hadde avsagt sin dom, var det blått lag sin tur til å juble.

- Vi tar tapet med fatning. Vi slår dem i neste runde – 9. september, sier Senterpartiets Hege Nordheim-Viken, som synes dette var en artig oppvarming til valgkampen.

Kokkekampen var et populært innslag under Bondens Marked og landbruksmarkeringa i regi av Bondelagene i Steinkjer og Nord-Trøndelag Bondelag.

I flott vårsol strømmet folk til Torget, og de sto som sild i tønne. Anslagsvis 1000 mennesker var innom i løpet av de fire timene markedet varte. Til og med statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen besøkte Bondens marked, og slo av en prat med folk.

Humøret var på topp blant de politiske motstanderne, fra venstre Åste Marie Lande Lindau (KrF), Elin Agdestein (H), Gunnar Viken (H), Ingvild Kjerkol (Ap) og Anne Kolstad (SV).
Med Brød & Cirkus-kokk Trond Asgeir Lyngstad som mentor, fikk de to lagene i oppdrag å tilberede en hovedrett med honning-glaserte svinemedaljonger, smørdampet grønnsaker og potetstappe – på gasskomfyr. Ingrediensene var hentet fra tilbyderne på Bondens Marked.

Politikerne jobbet ikke bare under tidspress. De måtte også gi intervju underveis til både lokal-tv og konferansieren, og publikum fulgte dem med argusøyne.

- Hva er det viktigste å jobbe for når du kommer på Stortinget, spurte konferansier Tove Hatling Jystad.
- At det skal lønne seg å produsere mat. Og vi må sikre gode kompetansemiljø, svarte Ingvild Kjerkol, Aps førstekandidat, mellom grytene.

Aldri før har vel Bjørn Erik Øvrelid, Namdalsavisa, Bjørnar Frønes, Bondebladet og Elin Sofie Lorvik, Trønder-Avisa hatt et så stort publikum under middagen. Dommerpanelet avsa enstemmig kjennelse for seier til blått lag.
Dommerpanelet besto av tre kritiske journalister, som er vant til å vurdere politikernes innsats – om enn på andre områder enn kokkekunst.

- Kjøttet er avgjørende. Det skal ikke være for mye stekt, og ikke tørt. Ett lag peker seg ut. Det blir seier til blått lag, sa Elin Sofie Lorvik fra Trønder-Avisa.

Og det blå laget, som besto av Elin Agdestein, Gunnar Viken, begge Høyre, og Åste Marie Lande Lindau (KrF), var svært fornøyd med seieren.

- Dette var veldig artig. Vi har flotte råvarer, og det er litt av vårt fortrinn i Nord-Trøndelag. Interessen for mat er veldig stor, og forbrukerne er villige til å betale for god mat, sier Elin Agdestein, som mener at næringa har veldig mye å være stolte av.

Rødgrønt lag besto av fra venstre Ingvild Kjerkol (Ap), Hege Nordheim-Viken (Sp) og Anne Kolstad (SV).

Blå-gult lag klar til innsats, fra venstre: Åste Marie Lande Lindau (KrF), Elin Agdestein (H) og Gunnar Viken (H).

Anretningen er også viktig, og her legger Anne Kolstad, Ingvild Kjerkol og Hege Nordheim-Viken siste hånd på verket.

Frokostseminar om Klimasmart Landbruk, 18. juni

Status og fremdrift for Klimasmart Landbruk

Klimasmart Landbruk er næringas viktigste fellessatsing for å redusere klimaavtrykket på norske gårdsbruk. Se opptak fra frokostseminar for å lære mer om prosjektet og videre arbeid fremover.

Nedbygging av matjord

Mindre matjord omdisponert i 2017

Ferske tall fra SSB viser at 4025 dekar dyrka mark matjord ble omdisponert til andre formål enn landbruk i 2017. Dette er en nedgang på nesten 2000 dekar fra i 2016.

Forholdstallet for kvote på kumelk økes fra 0,98 til 0,99

Etter ekstraordinære kvotedrøftinger for kumelk for 2018 mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbruks-og matdepartementet, ble man enige om å øke forholdstallet for disponibel kvote fra 0,98 til 0,99. Tørke og usikkerhet om fôrsituasjonen spilte inn på beslutningen.

Styret i årsmøtesalen

Nullvisjon for dårleg dyrevelferd

Norges Bondelag godtar ikkje dårleg dyrevelferd og vil ha nullvisjon for dyrevelferdssaker. Det inneber at regelverket på dyrevelferd skal følgjast på alle norske husdyrbruk.

Årsmøte 2018

Se opptak fra Bondetinget 2018

Norges Bondelag sitt årsmøte gikk av stabelen 6. og 7. juni på Lillehammer. Her kan du se opptak fra innledninger og debattene.

Lars Petter Bartnes

Bartnes gjenvalgt som leder i Norges Bondelag

Norges Bondelag samlet til årsmøte på Lillehammer 6. og 7. juni har i dag gjenvalgt Lars Petter Bartnes (49) som leder. Bjørn Gimming er gjenvalgt som 1. nestleder og Frøydis Haugen er gjenvalgt som 2. nestleder for organisasjonen.

Askeladdvinner Fredrik Bye sammen med Knut Nordmo og Lars Petter Bartnes.

Gründerpris til landbruksfilmskaper

Årets vinner av Askeladdprisen er en gründer som lever av å vise fram landbruket. For Fredrik Bye ble filmen han laget av det lokale maskinlaget startskuddet for å få film- og bildeproduksjon som levebrød.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
20
Juni

Generalforsamling i BS

Landbrukets hus
Onsdag
20
Juni

Styremøte i Norges Bondelag

Landbrukets hus
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal

Våre samarbeidspartnere