Skal kåre Norges beste ost

Publisert 01.09.2016
  • Tips en venn om denne siden

​I dag arrangeres NM i Gardsost - handverksforedla mjølkeprodukt 2016.

Mangfold: Bredden og tilfanget av hvitoster var stor under NM i Gardsost 2016. Foto: Anne Cathrine Wangberg.

Dommerne skal bedømme til sammen 142 produkter og vinnerne blir utropt på Rådhusplassen i Oslo i forbindelse med matfestivalen Matstreif.

-Det kan bli delt ut flere gull,- sølv- og bronsemedaljer i hver klasse. I hver klasse vil det også kåres et produkt som går videre til konkurransen om å bli Årets produkt, forklarer Anne Marie Sando. Hun er nestleder i Norsk Gardsost, en landsdekkende organisasjon for norske håndverksysteri og gårdsmeieri som blant annet jobber med å få frem hvordan håndverksmeieriene bidrar med verdiskaping og som tradisjonsbærer.

Voksende interesse

Interessen for arrangementet har vokst siden starten i 2003, den gang som Landsutstillingen for Norsk Gardsost. I år skjer selve bedømmingen på Landbrukets Hus i Oslo 1.september. Der skal 33 dommere smake og bedømme 142 produkter i ti forskjellige klasser. Foruten ost skal også iskrem, rømme, smør og yoghurt bedømmes. Deltakerne kommer fra hele landet, og noen av dem vil også ha egen stand på Matstreif-festivalen på Rådhusplassen i Oslo 2.- 4. september

-Dette arrangementet viser mangfoldet og bredden i håndverksforedlede produkter innen melkeproduksjon, forklarer Øydis Marie Mo. Hun er prosjektansvarlig for Norgesmesterskapet og har vært engasjert i en prosjektstilling av styret i Norsk Gardsost siden i våres.

I ARBEID: Lukt, konsist og smak er noe av det som inngår i bedømmingen. Her ved dommerne Kari Marte Sjøvik, fasilitator for arrangementet ved Landbrukets Hus og lokalmatansvarlig i Bondelaget, kokk Miklos Kamai (med briller) og Knut Erik Grindaker, ysteteknolog og tidligere ansatt i Tine i 40 år.

Bedre økonomi

Etter flere år med masse dugnadsarbeid har Innovasjon Norge og Landbruks- og Matdepartementet  gått inn med økonomisk støtte. I tillegg er Coop blitt sponsor over en tre års periode.

-Vi merker at interessen for lokalprodusert mat er økende blant forbrukere og produsenter. Det er moro, sier nestleder Sando.

Hun oppfordrer folk til å komme innom Norsk Gardsost sin stand på Rådhusplassen i helgen. Der vil det bli delt ut smaksprøver fra det 15 meter lange bordet som skal dekkes med ost.

 

 

 

Støtter felling innenfor ulvesona

Rovviltnemndene i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold går inn for å ta ut tre revirer innenfor ulvesona under vinterens lisensjakt. – Nemndene tar ansvar og følger opp Stortingets politikk, sier Einar Frogner, rovviltansvarlig i styret i Norges Bondelag.

Kornet tørker bort på Romerike.

For seint for kornet

Årets kornavling kan bli om lag halvparten av det normale, mens mye av graset fortsatt kan berges.

Frokostseminar om Klimasmart Landbruk, 18. juni

Status og fremdrift for Klimasmart Landbruk

Klimasmart Landbruk er næringas viktigste fellessatsing for å redusere klimaavtrykket på norske gårdsbruk. Se opptak fra frokostseminar for å lære mer om prosjektet og videre arbeid fremover.

Nedbygging av matjord

Mindre matjord omdisponert i 2017

Ferske tall fra SSB viser at 4025 dekar dyrka mark matjord ble omdisponert til andre formål enn landbruk i 2017. Dette er en nedgang på nesten 2000 dekar fra i 2016.

Forholdstallet for kvote på kumelk økes fra 0,98 til 0,99

Etter ekstraordinære kvotedrøftinger for kumelk for 2018 mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbruks-og matdepartementet, ble man enige om å øke forholdstallet for disponibel kvote fra 0,98 til 0,99. Tørke og usikkerhet om fôrsituasjonen spilte inn på beslutningen.

Styret i årsmøtesalen

Nullvisjon for dårleg dyrevelferd

Norges Bondelag godtar ikkje dårleg dyrevelferd og vil ha nullvisjon for dyrevelferdssaker. Det inneber at regelverket på dyrevelferd skal følgjast på alle norske husdyrbruk.

Årsmøte 2018

Se opptak fra Bondetinget 2018

Norges Bondelag sitt årsmøte gikk av stabelen 6. og 7. juni på Lillehammer. Her kan du se opptak fra innledninger og debattene.

Lars Petter Bartnes

Bartnes gjenvalgt som leder i Norges Bondelag

Norges Bondelag samlet til årsmøte på Lillehammer 6. og 7. juni har i dag gjenvalgt Lars Petter Bartnes (49) som leder. Bjørn Gimming er gjenvalgt som 1. nestleder og Frøydis Haugen er gjenvalgt som 2. nestleder for organisasjonen.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
20
Juni

Generalforsamling i BS

Landbrukets hus
Onsdag
20
Juni

Styremøte i Norges Bondelag

Landbrukets hus
Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek

Våre samarbeidspartnere