Skal kåre Norges beste ost

Publisert 01.09.2016
  • Tips en venn om denne siden

​I dag arrangeres NM i Gardsost - handverksforedla mjølkeprodukt 2016.

Mangfold: Bredden og tilfanget av hvitoster var stor under NM i Gardsost 2016. Foto: Anne Cathrine Wangberg.

Dommerne skal bedømme til sammen 142 produkter og vinnerne blir utropt på Rådhusplassen i Oslo i forbindelse med matfestivalen Matstreif.

-Det kan bli delt ut flere gull,- sølv- og bronsemedaljer i hver klasse. I hver klasse vil det også kåres et produkt som går videre til konkurransen om å bli Årets produkt, forklarer Anne Marie Sando. Hun er nestleder i Norsk Gardsost, en landsdekkende organisasjon for norske håndverksysteri og gårdsmeieri som blant annet jobber med å få frem hvordan håndverksmeieriene bidrar med verdiskaping og som tradisjonsbærer.

Voksende interesse

Interessen for arrangementet har vokst siden starten i 2003, den gang som Landsutstillingen for Norsk Gardsost. I år skjer selve bedømmingen på Landbrukets Hus i Oslo 1.september. Der skal 33 dommere smake og bedømme 142 produkter i ti forskjellige klasser. Foruten ost skal også iskrem, rømme, smør og yoghurt bedømmes. Deltakerne kommer fra hele landet, og noen av dem vil også ha egen stand på Matstreif-festivalen på Rådhusplassen i Oslo 2.- 4. september

-Dette arrangementet viser mangfoldet og bredden i håndverksforedlede produkter innen melkeproduksjon, forklarer Øydis Marie Mo. Hun er prosjektansvarlig for Norgesmesterskapet og har vært engasjert i en prosjektstilling av styret i Norsk Gardsost siden i våres.

I ARBEID: Lukt, konsist og smak er noe av det som inngår i bedømmingen. Her ved dommerne Kari Marte Sjøvik, fasilitator for arrangementet ved Landbrukets Hus og lokalmatansvarlig i Bondelaget, kokk Miklos Kamai (med briller) og Knut Erik Grindaker, ysteteknolog og tidligere ansatt i Tine i 40 år.

Bedre økonomi

Etter flere år med masse dugnadsarbeid har Innovasjon Norge og Landbruks- og Matdepartementet  gått inn med økonomisk støtte. I tillegg er Coop blitt sponsor over en tre års periode.

-Vi merker at interessen for lokalprodusert mat er økende blant forbrukere og produsenter. Det er moro, sier nestleder Sando.

Hun oppfordrer folk til å komme innom Norsk Gardsost sin stand på Rådhusplassen i helgen. Der vil det bli delt ut smaksprøver fra det 15 meter lange bordet som skal dekkes med ost.

 

 

 

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus
Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere