Mangfold: Bredden og tilfanget av hvitoster var stor under NM i Gardsost 2016. Foto: Anne Cathrine Wangberg.

Dommerne skal bedømme til sammen 142 produkter og vinnerne blir utropt på Rådhusplassen i Oslo i forbindelse med matfestivalen Matstreif.

-Det kan bli delt ut flere gull,- sølv- og bronsemedaljer i hver klasse. I hver klasse vil det også kåres et produkt som går videre til konkurransen om å bli Årets produkt, forklarer Anne Marie Sando. Hun er nestleder i Norsk Gardsost, en landsdekkende organisasjon for norske håndverksysteri og gårdsmeieri som blant annet jobber med å få frem hvordan håndverksmeieriene bidrar med verdiskaping og som tradisjonsbærer.

Voksende interesse

Interessen for arrangementet har vokst siden starten i 2003, den gang som Landsutstillingen for Norsk Gardsost. I år skjer selve bedømmingen på Landbrukets Hus i Oslo 1.september. Der skal 33 dommere smake og bedømme 142 produkter i ti forskjellige klasser. Foruten ost skal også iskrem, rømme, smør og yoghurt bedømmes. Deltakerne kommer fra hele landet, og noen av dem vil også ha egen stand på Matstreif-festivalen på Rådhusplassen i Oslo 2.- 4. september

-Dette arrangementet viser mangfoldet og bredden i håndverksforedlede produkter innen melkeproduksjon, forklarer Øydis Marie Mo. Hun er prosjektansvarlig for Norgesmesterskapet og har vært engasjert i en prosjektstilling av styret i Norsk Gardsost siden i våres.

I ARBEID: Lukt, konsist og smak er noe av det som inngår i bedømmingen. Her ved dommerne Kari Marte Sjøvik, fasilitator for arrangementet ved Landbrukets Hus og lokalmatansvarlig i Bondelaget, kokk Miklos Kamai (med briller) og Knut Erik Grindaker, ysteteknolog og tidligere ansatt i Tine i 40 år.

Bedre økonomi

Etter flere år med masse dugnadsarbeid har Innovasjon Norge og Landbruks- og Matdepartementet  gått inn med økonomisk støtte. I tillegg er Coop blitt sponsor over en tre års periode.

-Vi merker at interessen for lokalprodusert mat er økende blant forbrukere og produsenter. Det er moro, sier nestleder Sando.

Hun oppfordrer folk til å komme innom Norsk Gardsost sin stand på Rådhusplassen i helgen. Der vil det bli delt ut smaksprøver fra det 15 meter lange bordet som skal dekkes med ost.