Skal kåre Norges beste ost

Publisert 01.09.2016
  • Tips en venn om denne siden

​I dag arrangeres NM i Gardsost - handverksforedla mjølkeprodukt 2016.

Mangfold: Bredden og tilfanget av hvitoster var stor under NM i Gardsost 2016. Foto: Anne Cathrine Wangberg.

Dommerne skal bedømme til sammen 142 produkter og vinnerne blir utropt på Rådhusplassen i Oslo i forbindelse med matfestivalen Matstreif.

-Det kan bli delt ut flere gull,- sølv- og bronsemedaljer i hver klasse. I hver klasse vil det også kåres et produkt som går videre til konkurransen om å bli Årets produkt, forklarer Anne Marie Sando. Hun er nestleder i Norsk Gardsost, en landsdekkende organisasjon for norske håndverksysteri og gårdsmeieri som blant annet jobber med å få frem hvordan håndverksmeieriene bidrar med verdiskaping og som tradisjonsbærer.

Voksende interesse

Interessen for arrangementet har vokst siden starten i 2003, den gang som Landsutstillingen for Norsk Gardsost. I år skjer selve bedømmingen på Landbrukets Hus i Oslo 1.september. Der skal 33 dommere smake og bedømme 142 produkter i ti forskjellige klasser. Foruten ost skal også iskrem, rømme, smør og yoghurt bedømmes. Deltakerne kommer fra hele landet, og noen av dem vil også ha egen stand på Matstreif-festivalen på Rådhusplassen i Oslo 2.- 4. september

-Dette arrangementet viser mangfoldet og bredden i håndverksforedlede produkter innen melkeproduksjon, forklarer Øydis Marie Mo. Hun er prosjektansvarlig for Norgesmesterskapet og har vært engasjert i en prosjektstilling av styret i Norsk Gardsost siden i våres.

I ARBEID: Lukt, konsist og smak er noe av det som inngår i bedømmingen. Her ved dommerne Kari Marte Sjøvik, fasilitator for arrangementet ved Landbrukets Hus og lokalmatansvarlig i Bondelaget, kokk Miklos Kamai (med briller) og Knut Erik Grindaker, ysteteknolog og tidligere ansatt i Tine i 40 år.

Bedre økonomi

Etter flere år med masse dugnadsarbeid har Innovasjon Norge og Landbruks- og Matdepartementet  gått inn med økonomisk støtte. I tillegg er Coop blitt sponsor over en tre års periode.

-Vi merker at interessen for lokalprodusert mat er økende blant forbrukere og produsenter. Det er moro, sier nestleder Sando.

Hun oppfordrer folk til å komme innom Norsk Gardsost sin stand på Rådhusplassen i helgen. Der vil det bli delt ut smaksprøver fra det 15 meter lange bordet som skal dekkes med ost.

 

 

 

Fakta og følelser om rovdyr

Syns du rovdyrsituasjonen kan være en kompleks og forvirrende sak? Vi har snakket med Erling-Aas eng, rovdyransvarlig i Norges Bondelag for å få litt mer oversikt.

Pelsdyr: Får full erstatning

Norges Bondelag og flere andre har arbeidet intenst for å få regjeringen til å skifte mening så de berørte bøndene skal få en rettferdig erstatning. Tirsdag kom avgjørelsen.

Viktig med riktige kutt for norsk jordbruk

-Vi skal kutte utslipp og tar oppgaven på alvor. Samtidig er jeg bekymret for konsekvensene de foreslåtte kuttene kan få, ikke bare for jordbruket, men for landet vårt, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Valgnemnda er i gang

Styreleder og 2. nestleder i styret til Norges Bondelag stiller seg ikke til disposisjon for en ny periode. Valgnemnda jobber med å finne gode kandidater til styret.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
04
mars

AU-møte

Landbrukets hus
Torsdag
05
mars

Fylkesårsmøte i Sogn og Fjordane

Skei Hotell
Fredag
06
mars

Fylkesårsmøte i Møre og Romsdal

Våre samarbeidspartnere