Bakgrunn
- Villreinen i Nordfjella ble slaktet ut/sanert for å hindre spredning av den smittsomme viltsjukdommen skrantesjuke, eller CWD.
- Salteplassene er stengt av, for å unngå at eventuell smitte som er i bakken spres til andre dyr.
- Salt er viktig for sauenes tilvekst og trivsel. Disse saltsteinene fungerer også som samlingsplass for dyra.

Denne uka møtte sauebøndene Eldrid Grønsberg fra Aurland og Jon Lilleslett fra Hol landbruks- og matminister Olaug Bollestad sammen med Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Norsk Sau og Geit. Begge bøndene har sau som beiter i Nordfjella, og opplever store ulemper etter saneringen av villrein.

- Mens risikoen går ned, går tiltakene opp. Dette henger ikke på greip. Nå må ministeren på banen, slik at vi får tiltak som lar seg gjennomføre i praksis sier leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes, og påpeker at hele beitenæringa er opptatt av å samarbeide med myndighetene for å få bukt med skrantesjuka.

- Det er vanskelig for oss å drive med utmarksbeiting med et saltsteinforbud, sier Eldrid Grønsberg fra Aurland. Hun kan fortelle om at sauene hennes går over mye større områder når de ikke har faste salteplasser som et holdepunkt. – Sauene er urolige, og det er såpass store områder at jeg ikke klarer tilsynet på en uke, sier Eldrid, som er spent før sankinga. På vestsida av Nordfjella opplever flere bønder at dyra kommer ned fra fjellet flere uker for tidlig.

Jon Lilleslett fra Hol har lignende erfaringer fra denne beitesommeren. – Det har blitt mye merarbeid og mer uforutsigbart. Vi er opptatt av å bekjempe CWD, men dette saltsteinforbudet er ikke nødvendig, og heller ikke praktisk utformet, sier Jon. Salting med løssalt slik forskriften tillater er arbeidskrevende og saltet spres fortere utover slik at dyra spiser den saltholdige jorda. Det er uheldig.

Både rein og sau har brukt de gamle salteplassene før reinen ble slakta ut av sone 1. Derfor kan det være skrantesjukesmitte på de gamle plassene. Dette er bakgrunnen for at Mattilsynet i juni vedtok å stenge salteplassene og tiltaket støttes av beitenæringa. Inn i møtet med statstråden hadde beitebrukerne med seg flere forslag til løsninger for salting med lavere smitterisiko. Regelmessig flytting av saltsteiner i god avstand fra gamle salteplasser eller saltsteiner som kun dyr med øremerke har tilgang til, er to løsninger som vil gi dyra tilgang på nødvendig salt, og svært liten fare for smittespredning.

- Bondelaget og bøndene med sau som beiter i Nordfjella har samarbeidet om å kartlegge salteplasser og å sanere villreinen. I møtet ba vi Bollestad ta med seg disse innspillene til Mattilsynet, slik at vi får en forutsigbarhet og et regelverk som er mer praktisk innrettet neste beitesesong, sier Bartnes.