Ifølge tilsynet har det så langt i år blitt påvist 33 tilfeller av salmonella i dyrehold med katter. Smitten er påvist i Agder, Akershus, Vestfold, Oslo, Østfold og Trøndelag. Likevel mener Mattilsynet at det trolig er smitte flere steder i Norge.

Bakterien kan føre til tarminfeksjon hos mennesker, fordi smitten kan gå fra menneske til dyr, og omvendt.

Les Mattilsynets pressemelding om salmonellautbruddet her.

Norske bønder er veldig nøye med tanke på smittevern

Leder i Agder Bondelag, Kirsten Helen Myren, mener bøndene er flinke til å tenke smittevern.

– Som bonde tenker man smittevern og forebygging hver dag. Rutinene for å hindre smitte i norsk landbruk er svært gode, sier hun.

Hun var intervjuet i NRK direkte på tv denne uka, og fikk blant annet spørsmål om hvordan forbruker kan være sikker på at maten som blir produsert i Norge er trygg.

– Her i Norge har vi et veldig godt kontrollsystem i hele vår verdikjede. På denne måten kan vi være sikre på at myndighetene har god oversikt. Dessuten så er forekomsten av salmonella hos norske husdyr svært lav, sammenlignet med land rundt oss, avslutter hun.

Vær ekstra nøye nå

Mattilsynet oppfordrer nå bønder til å ta ekstra forholdsregler og passe på at katter, ville fugler og hunder ikke har tilgang til fjøset og fôrlageret. Gårdskatten og hunden kan være smittebærere, og det er derfor viktig å sikre at disse ikke får ha direkte og indirekte kontakt med matproduserende dyr på gården. Det samme gjelder småfuglene.

Julie Enebo Grimstad, seniorrådgiver og fungerende seksjonssjef for seksjon dyrehelse i Mattilsynet.– Noen dyr er enklere å sikre enn andre. Det er viktig å sette inn tiltak som er tilpasset det enkelte dyrerom og fôrlager. Der det ikke er mulig å holde småfugler ute fra disse rommene, kan det være aktuelt å dekke til fôret. Det viktigste er å unngå at avføring fra fugler, katter og hunder kommer i kontakt med fôret til produksjonsdyra, sier Julie Enebo Grimstad, seniorrådgiver og fungerende seksjonssjef for seksjon dyrehelse i Mattilsynet.

– Det er ganske vanlig at det er salmonella hos ville fugler, og det er ofte en smittetopp fra februar og ut april. Tilsvarende får vi også en smittetopp hos katter, sier hun.

Bondelaget oppfordrer alle til å følge myndighetens råd og anbefalinger til enhver tid.