Såfrøaksjon for ei GMO-fri framtid

Av Per Ole Ranberg,
  • Tips en venn om denne siden

Norge er fremdeles et land fritt for genmodifisert mat. Nå kan du så frøene for ei fortsatt GMO-fri framtid.

Søfråaksjonen - på Løten i 2011. Bygdekvinneleder Kathrine Kleveland som er nr. tre fra høyre på bildet, leder også nettverket for GMO-fri mat og fôr.Fire gårder i Norge tilbyr et variert og mangfoldig program med blant annet appeller, bevertning, filmframvisning og levende musikk. Gårdene som deltar i aksjonen i år er:

På Dørum gård kommer Hamarbiskop Solveig Fiske, stortingspolitiker Karin Andersen (SV) og musiker Geirr Lystrup.

Bør ikke være et bærende element

Rapporter fra FN og Verdensbanken konkluderer med at genteknologi ikke bør bli et bærende element i verdens framtidige matproduksjon. I fjor forbød regjeringen genmodifisert raps, men fremdeles ligger uavklarte søknader om godkjenning fra store multinasjonale selskaper på regjeringens bord.

Forbrukere og bønder står sammen

Forbrukere og bønder står sammen i denne aksjonen som arrangeres av Nettverk for GMO-fri mat og fôr - La det gro uten GMO.

Det er fjerde året såfrøaksjoner blir arrangert i Norge etter inspirasjon fra et sveitsisk initiativ. Nå foregår slike aksjoner på titalls gårder i en rekke europeiske land. Nettverk for GMO-fri mat og fôr består av 18 bonde-, miljø og solidaritetsorganisasjoner samt Coop Norge handel.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus
Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere