Rovviltnemndene opprettholder vedtak om ulvejakt

Av Ole Marius Aune Sandmo,
  • Tips en venn om denne siden

ulv

Bondelagets klage ble ikke tatt til følge.

Norges Bondelag var en av organisasjonene som hadde klaget på roviltnemndenes vedtak om å ta ut inntil 36 ulver lisensjakta kommende vinter.  Det er nemdene i Hedmark og Akerhus, Oslo og Østfold som står bak vedtaket som ble gjort slutten av juni.  I dag behandlet de klagene fra i alt 19 organisasjoner. Ingen ble tatt til følge.

- Vi er glade for at nemndene ikke reduserer lisenskvoten. Dersom jakta blir gjennomført vil den bidra til å få ulvebestanden ned mot det nivået som Stortinget har bestemt. På den andre siden mener vi at kvoten burde vært større for å sikre at det overordnede målet om å ta ut tre ulverevir blir nådd, sier styremedlem i Norge Bondelag, Einar Frogner.

Tøff sommer

I sommer tok en ulv over 300 sau i Oppland og Akershus, og berørte bønder er påført både betydelige økonomiske tap og store fysiske og psykiske belastninger. 

- Denne sommeren har vi sett de ødeleggende konsekvensene som en voksende ulvebestand kan få for de som driver næring i områdene med ulv. Jeg forventer at Klima- og miljødepartementet tar hensyn til situasjonen i beitenæringa når det skal avgjøre om denne jakta skal gjennomføres, sier Frogner.

Større kvote

I vedtaket fra juni er det mål at revirene Osdal, Julussa og Slettås skal tas ut. Innenfor revirene har de derfor åpnet for å felle 24 dyr.

- Vi mener at denne kvoten ikke er tilstrekkelig, fordi offentlige registreringer viste at det var 27-28 dyr i disse revirene sist vinter, og nye ynglinger kan ha ført til at antallet nå er enda høyere. En lisenskvote på 33 individer hadde vært mer målrettet, sier han.

Bondelaget mente også at lisensfellingsperioden burde utvides til å vare fra 1. oktober til 31. mars. Med dagens regler er jaktperioden fra 1. januar til 15. februar. 

Klagene går nå til avgjørelse i Klima- og miljødepartementet, om beslutningen blir fattet før eller etter stortingsvalget 11. september er enda ikke avklart. 

Stortinget

Stortingshøring om matmaktlov

- Det er på høy tid å innføre lov om god handelsskikk, sa Norges Bondelag under en åpen høring om matmakt på Stortinget. Arbeiderpartiet har foreslått å innføre matmaktloven som regjeringa la i skuffen for tre år siden.

mTr

Serverte frokost til stortingspolitikerne

Politikere fra de fleste norske partiene møtte opp på Bondelagets årlige frokost foran Stortinget. Kvalitet, verdiskaping og forutsigbarhet i landbrukspolitikken var noen av stikkordene fra de som holdt appeller.

Åpen Gård på Facebook

Bli med på Åpen Gård på Facebook!

Fredag 20. april gjentar vi suksessen fra i fjor, og arrangerer Norges største Åpen Gård på Facebook. Arrangementet gir oss mulighet til å vise norsk landbruk fram på sitt beste i forkant av årets jordbruksoppgjør. Skal vi lykkes trenger vi din hjelp!

ost

EU vil innføre lov om god handelsskikk

EU-kommisjonen la denne uka fram forslag om en lov om god handelsskikk som skal gi mer rettferdig konkurranse i dagligvaresektoren og styrke bondens inntektsgrunnlag. – Stortinget bør la seg inspirere, mener Bondelaget.

Lars Petter Bartnes og Leif Forsell

Forventer kraftig inntektsnedgang for bonden

Den norske bonden kan forvente en inntektsnedgang på 14 500 kroner fra 2016 til 2018. Det viser ferske tall fra Budsjettnemda for jordbruket. – Alvorlig for framtida til norsk matproduksjon og et krevende utgangspunkt for årets jordbruksforhandlinger, mener Bondelaget.

Sau på beite

Åpner for etterregistrering

Landbruksdirektoratet åpner for at foretak som ikke har ført opp dyr på beite/utmarksbeite i søknad om produksjonstilskudd for 2017 nå kan etterregistrere disse opplysningene innen 25.4.2018 og få utbetalt tilskudd.

Marte Bogstad fikk god hjelp til fjøsstellet. Foto: NBU.

Ungdomspolitikere på fjøsbesøk

​​​​​​​Nærmere tjue topptillitsvalgte fra ungdomspartiene fikk en smakebit på unge bønders hverdag da de hjalp til med fjøsstellet på Smedstad gård.

Gjerpen og Solum Bondelag

Kjempar om å bli Årets lokallag

Dei 18 lokallaga som kjempar om den gjeve tittelen Årets lokallag i Norges Bondelag, er no klare. Her kan du sjå kven dei nominerte er.

Fjorårets vinnere.

Kjenner du en Askeladd?

Vi leter etter en kreativ bygdegründer til årets Askeladdpris. Prisen som går til unge etablerere på bygda er i år økt til hele 50 000 kroner.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
26
April

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av jordbrukets krav

Landbruks- og matdepartementet
Fredag
04
Mai

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av statens tilbod

Landbruks- og matdepartementet
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere