Rørosmat tildelt Bondevettprisen 2013

Publisert 17.01.2014
  • Tips en venn om denne siden

- Denne prisen får de for sitt arbeid med å fremme regional matkultur og verdiskapning gjennom godt samarbeid, sier Nils T. Bjørke. Overrekkelsen skjedde på åpningen av den norske standen på Grüne Woche i Berlin.

Guri Heggem fra Rørosmat sammen med leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke. Foto: Ragna Kronstad.

Rørosmat SA har gjennom 10 år vist at samarbeid mellom produsentene, og ikke minst på tvers avnæringene, er viktig for å oppnå gode resultater, heter det videre i begrunnelsen.

- Rørosmat kan inspirere andre bønder og produsenter som vil utvikle seg og øke matproduksjon
i sin region. Her har man brukt sunt bondevett i 10 år for å skape noe sammen,
sier leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke.

- Sammen er vi sterke

Rørosmat fungerer som et felles salgsledd for 20 matprodusenter i regionen og er organisert som et samvirke. Rørosmat jobber også med felles markedsføring og andre aktiviteter tilknyttet den lokale matproduksjonen i regionen.

- Vi unner hverandre suksess. Hver enkelt er veldig liten, men sammen er vi sterke, sier
leder i Rørosmat, Kristin Bendixvold

- Dette er en veldig viktig anerkjennelse av den jobben vi gjør, sier styreleder i Rørosmat
Ingulf Galåen.

- Robust landbruk er utgangspunktet

Rørosmat får frem norske lokale produkter på basis av primærproduksjonen.  Noen av deltakere er Auma Mandel, Galåvolden Gård, Røroskjøtt, Vingelen Kjøtt, Hognamat, Atna øl og Rørosmeieriet. Sistnevnte bedrift vant tittelen årets meieriprodukt for smøret sitt under "Det norske måltid".

- Det er viktig at vi har et robust landbruk som utgangspunkt i fjellregionen vår. Uten det blir det ingen foredling. Andelseierne i Rørosmat er som ofte vanlige gårdsbruk som finner ut av de vil skape en tilleggsnæring med grunnlag i gårdsbruket sitt, sier styremedlem i Rørosmat Ingulf Galåen og understreker betydningen av primærproduksjonen.

 FAKTA:

  • Bondevettprisen går til personer som har profilert landbruket i Norge på en positiv måte, og som samtidig er med på å bygge opp under betydningen av norsk matproduksjon og matkultur.
  • Blant tidligere prisvinnere av Bondevettprisen finner vi tidligere utenriksminister Espen Barth-Eide, Kåre Willoch, VM-mester Olaf Tufte, og programleder Hans Olav Brenner.
Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere