Rekordrask medlemsvekst i Bondelaget

Publisert 16.05.2014
  • Tips en venn om denne siden

Norges Bondelag opplever i disse dager en sterk strøm av nye medlemmer.

Rådgiver i Norges Bondelag, Andreas Lunder. Foto: Marte Haugdal

Samtidig som bønder over hele landet aksjonerer mot regjeringens tilbud i jordbruksforhandlingene opplever bøndenes største fagorganisasjon rekordrask vekst i medlemsmassen. 

- I løpet av halvannet døgn har Norges Bondelag fått 95 nye medlemmer. Det er definitivt ny rekord i innmeldinger over et så kort tidsrom, sier rådgiver i Bondelaget, Andreas Lunder.

Framtidig bonde

Torstein Bjerkan Klev Fotograf: Ove Magne Ribsskog17 år gamle Torstein Bjerkan Klev fra Inderøy meldte seg inn dagen før han skulle delta på blokaden av et eggpakkeriet i Levanger. Han kaller seg framtidig bonde, og hvis eldstebroren ikke vil overta, står Torstein klar til å drive heimgården. Her er det nylig investert i et samdriftsfjøs med nesten 300.000 liter i kvote.

- Med Sylvi Listhaugs politikk, vil vi ikke ha en nubbsjans i framtida. Jorda på gården er ikke flat, og det er ikke mulig å drive så effektivt som hun ønsker. Jeg tror Listhaug må ta seg en runde og se på de mindre brukene også, og ikke bare se på de store som passer hennes tankegang, sier Torstein.

Mange på vent

Siden staten la frem sitt tilbud til bøndene 6. mai har 189 personer valgt å melde seg inn i Bondelaget.

- Siden bruddet har vi også fått svært mange SMS-tips fra folk som vil melde seg inn. Aller størst var pågangen under Debatten på NRK i går - da fikk vi nesten en SMS i minuttet. En del er kontaktet og innmeldt allerede, men pågangen er såpass stor at vi må ha noen dager til for å rekke over alle, sier Lunder.

Mange ikke-bønder melder seg inn

Det store flertallet av de som nå har valgt å melde seg inn i Bondelaget er ikke aktive bønder.

- Den pågangen vi nå opplever er svært gledelig og viser at norsk matproduksjon engasjerer stort, både blant bøndene og i folket, sier generalsekretær i Norges Bondelag, Per Skorge. 

Står samlet

Tilbudet fra staten i jordbruksoppgjøret innebar et kutt i budsjettstøtten på 250 millioner i forhold til i fjor.

Per Skorge- I tillegg har regjeringen i sitt tilbud prioritert noen få på bekostning av det store flertallet.  Det er godt å vite at næringen ser fordelene med å stå samlet, spesielt når politiske problemer melder seg, sier generalsekretær i Norges Bondelag, Per Skorge.

Landbruksminister Sylvi Listhaug sa da det ble klart at bønden brøt forhandlingene med staten at Bondelaget "(...) undergraver næringen og skremmer egne medlemmer ved å svartmale situasjonen."

-  Kanskje er det en del bønder som blir skremt av det hun har lagt på bordet, og at det er en del av årsaken til at medlemstallet vårt vokser, sier Skorge.

Stort engasjement

Norges Bondelag har nå 60.510 medlemmer, og engasjementet hos medlemmene er stort. De siste ukene har organisasjonen mottatt omlag 50 e-poster fra medlemmer og andre med synspunkter på forhandlingene/aksjonene. I tillegg har over 400 nye personer bestemt seg for å følge Bondelaget på Facebook.

Du trenger ikke å være en bonde for å være medlem av Bondelaget. Vi har mange personlige medlemmer. Du kan melde deg inn her. Eller send BONDE <navn og telefonnummer> til 2030. Da blir man oppringt i løpet av en dag eller to.

Du kan også kontakte Norges Bondelag på telefon 22054500.

Du kan også følge Bondelaget på:

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Fredag
16
Mars

Fylkesårsmøte Telemark

Bø Hotell i Bø
Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere