Rekordmange ulvekull registrert i vinter

Av Anne C. Wangberg,
  • Tips en venn om denne siden

Aldri før har Rovdata registrert så mange ulver og ynglinger i Norge. -Tallenes tale er klar, den norske delbestanden av ulv vokser, selv med lisensfelling og skadefelling, sier Einar Frogner, styremedlem og rovdyransvarlig i Norges Bondelag.

De siste tallene fra Rovdata viser at de har registrert 13 valpekull så langt i vinter. Syv av disse ynglingene er helnorske. Stortinget har fastsatt et nasjonalt bestandsmål på fire til seks årlige ulvekull, hvorav minst tre kull skal være født i helnorske revir. Dermed er bestandsmålet for 2017 nådd med god margin.

- Dette viser hvor viktig det er å gjennomføre lisensjakten slik at Stortingets vilje blir fulgt opp. Det er bredt politisk flertall bak ulveforliket i Stortinget. Der kom det tydelig frem at Stortinget ikke ønsker at ulvesonene skal utvikle seg til et ulvereservat. Derfor var det viktig at lisensjakten forsatte, understreker Frogner, og legger til at de nye registreringene viser at det hadde vært rom for å ta ut flere enn de to flokkene som ble vedtatt.

Totalt har feltmannskapene registrert 97 til 98 ulver i landet og grensetraktene mot Sverige. Det er noen flere individer siden forrige status på 88 til 92 påviste individer per 8. desember.

For liten kvote?

Klima og miljøminister Vidar Helgesen ga i desember en kvote på 16 ulv for å ta ut revirene Julussa- og Osdalen. Fredag 12.januar skjøt jegerne den siste ulven i kvoten. Jegerne som har deltatt i jakten mener det er flere ulv i revirene enn det myndighetene har lagt til grunn.

– Vedtaket var at hele flokkene skulle tas ut, men jegerne finner stadig flere ulv. Da er det riktig at supplerende kvote gis umiddelbart. Da vedtaket om 16 kvoter ble tatt trodde man det var nok, men det var det tydeligvis ikke, sier Einar Frogner.

Viktig å bruke riktig tall

Siden november i fjor har ulvejakta blitt behandlet flere ganger i rettsapparatet. WWF Norge saksøkte staten og krevde ny norsk ulveforvaltning og stans av jakta. 5.januar konkluderte Oslo tingrett med at det ikke var grunnlag for at lisensfellingen av ulv må stanses og at det handler om en sør-skandinavisk ulvebestand – ikke en helnorsk stamme.  Norges Bondelag mener det er en riktig beslutning.

- Antallet registrerte ulver blir høyere og høyere år for år. Feilbruken av ulvetallene gjør debatten om ulv i Norge lite konstruktiv og bidrar til å øke konfliktnivået. Det er ingen tjent med, sier Einar Frogner.

WWF Norge sitt søksmål av staten står ved lag. Når den eventuelt skal for retten er ennå uvisst.

- WWF bruker rettsapparatet i et forsøk på å endre en vedtatt politikk. Det er politisk enighet gjennom rovdyrforliket at bestandsmålet for ulv i Norge skal være fire til seks ynglinger per år, hvorav tre skal være helnorske. Vi er nå langt over dette bestandsmålet, sier Einar Frogner.

 

Relaterte lenker

Stortinget

Stortingshøring om matmaktlov

- Det er på høy tid å innføre lov om god handelsskikk, sa Norges Bondelag under en åpen høring om matmakt på Stortinget. Arbeiderpartiet har foreslått å innføre matmaktloven som regjeringa la i skuffen for tre år siden.

mTr

Serverte frokost til stortingspolitikerne

Politikere fra de fleste norske partiene møtte opp på Bondelagets årlige frokost foran Stortinget. Kvalitet, verdiskaping og forutsigbarhet i landbrukspolitikken var noen av stikkordene fra de som holdt appeller.

Åpen Gård på Facebook

Bli med på Åpen Gård på Facebook!

Fredag 20. april gjentar vi suksessen fra i fjor, og arrangerer Norges største Åpen Gård på Facebook. Arrangementet gir oss mulighet til å vise norsk landbruk fram på sitt beste i forkant av årets jordbruksoppgjør. Skal vi lykkes trenger vi din hjelp!

ost

EU vil innføre lov om god handelsskikk

EU-kommisjonen la denne uka fram forslag om en lov om god handelsskikk som skal gi mer rettferdig konkurranse i dagligvaresektoren og styrke bondens inntektsgrunnlag. – Stortinget bør la seg inspirere, mener Bondelaget.

Lars Petter Bartnes og Leif Forsell

Forventer kraftig inntektsnedgang for bonden

Den norske bonden kan forvente en inntektsnedgang på 14 500 kroner fra 2016 til 2018. Det viser ferske tall fra Budsjettnemda for jordbruket. – Alvorlig for framtida til norsk matproduksjon og et krevende utgangspunkt for årets jordbruksforhandlinger, mener Bondelaget.

Sau på beite

Åpner for etterregistrering

Landbruksdirektoratet åpner for at foretak som ikke har ført opp dyr på beite/utmarksbeite i søknad om produksjonstilskudd for 2017 nå kan etterregistrere disse opplysningene innen 25.4.2018 og få utbetalt tilskudd.

Marte Bogstad fikk god hjelp til fjøsstellet. Foto: NBU.

Ungdomspolitikere på fjøsbesøk

​​​​​​​Nærmere tjue topptillitsvalgte fra ungdomspartiene fikk en smakebit på unge bønders hverdag da de hjalp til med fjøsstellet på Smedstad gård.

Gjerpen og Solum Bondelag

Kjempar om å bli Årets lokallag

Dei 18 lokallaga som kjempar om den gjeve tittelen Årets lokallag i Norges Bondelag, er no klare. Her kan du sjå kven dei nominerte er.

Fjorårets vinnere.

Kjenner du en Askeladd?

Vi leter etter en kreativ bygdegründer til årets Askeladdpris. Prisen som går til unge etablerere på bygda er i år økt til hele 50 000 kroner.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
26
April

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av jordbrukets krav

Landbruks- og matdepartementet
Fredag
04
Mai

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av statens tilbod

Landbruks- og matdepartementet
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere