Rekordmange gårder å besøke

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

På Åpen Gård kan du komme litt nærmere gårdslivet og hvordan maten produseres, spise god mat og hoppe i høyet. De neste helgene ønsker 90 bondelag over hele landet velkommen til gards.

Fra Porsanger i nord til Lista helt i sør ønsker bønder velkommen til en trivelig familiedag på gården. Det er lokale bondelag som arrangerer Åpen Gård. De fleste arrangementene er på gårder i drift, noen er også på bygdetun eller torv. Felles for dem alle, er at de besøkende kan få et innblikk i hvordan maten produseres og hvordan livet er på en gård.

- Et besøk på Åpen Gård gir et innblikk i bondens hverdag og hvordan maten produseres, sier Lars Petter Bartnes som er leder i Norges Bondelag. Bartnes forteller at landbruket er i utvikling, og at bonden tar i bruk mye ny teknologi i drifta. - Samtidig er dyras velferd og det å produsere maten på en klimasmart måte alltid øverst på agendaen hos bonden. Dette landbruket er vi stolte av, og ønsker å vise fram på Åpen Gård, sier Bartnes.

De fleste arrangementene holdes 23. august. Øvrige arrangement sprer seg på helgene rundt, også utover i september. Arrangementene fordeler seg utover hele landet. Særlig for nordtrøndere og vestfoldinger er det mye å velge i – her går Åpen Gård av stabelen på henholdsvis 12 og 11 steder.

Det er et stort mangfold av gårder og aktiviteter å velge blant i årets Åpen Gård-arrangement, blant annet:

  • Se hvordan melkeroboten fungerer, ri på hest, og maskinustilling i Vik i Sogn
  • Myhrene gard på Hurum i Buskerud kan tilby demonstrasjon med motorsag, vedkløyving, klipping av sau og oppvisning av gjeterhund.
  • Søstun gård i Eidskog, Hedmark forvandles til et godt, gammeldags bondemarked. 30 lokale utstillere kommer med alt fra tredreiing til strikking og honning.
  • Smådyr på tunet, kurukebingo, freestyleoppvisning, grilling av lokalprodusert kjøtt, demonstrasjon av ysting, natursti, oksevekt-tipping, kjøring med hest står på programmet i Søre Osen, Trysil, Hedmark.
  • Motevisning og konsert med Geir Lystrup i Flesberg, Buskerud.

I fjor besøkte om lag 70 000 nordmenn 75 åpne gårder. Med vesentlig flere arrangement i år, håper vi på enda flere besøkende.

-Åpen Gård er kanskje landets største dugnadsarrangement. Alt er gjort på fritida, og i tillegg til lokale bondelag er bygdekvinnelag og andre organisasjoner med for å gi besøkende en fin dag, sier Bartnes, som selv skal besøke Åpen Gård på Inderøya i hjemfylket Nord-Trøndelag førstkommende søndag. 

 

Ku på beite på Kjerringøy. Foto: VisualDays

Flere inn på eiersiden i Klimasmart Landbruk

Siden nyåret har åtte landbruksbedrifter- og organisasjoner gått inn som medeiere i prosjektet Klimasmart Landbruk. – Interessen og responsen har vært over all forventning, dette lover godt for næringas videre klimaarbeid, sier prosjektleder leder Tony Barman.

Svein Olav Thomassen og Kristina Hegge

To nye fylkesledere i Bondelaget

På fylkesårsmøtene i 2018 ble Kristina Hegge valgt som ny leder av Oppland Bondelag og Svein Olav Thommasen valgt som ny leder av Troms Bondelag.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere