Fra Porsanger i nord til Lista helt i sør ønsker bønder velkommen til en trivelig familiedag på gården. Det er lokale bondelag som arrangerer Åpen Gård. De fleste arrangementene er på gårder i drift, noen er også på bygdetun eller torv. Felles for dem alle, er at de besøkende kan få et innblikk i hvordan maten produseres og hvordan livet er på en gård.

- Et besøk på Åpen Gård gir et innblikk i bondens hverdag og hvordan maten produseres, sier Lars Petter Bartnes som er leder i Norges Bondelag. Bartnes forteller at landbruket er i utvikling, og at bonden tar i bruk mye ny teknologi i drifta. - Samtidig er dyras velferd og det å produsere maten på en klimasmart måte alltid øverst på agendaen hos bonden. Dette landbruket er vi stolte av, og ønsker å vise fram på Åpen Gård, sier Bartnes.

De fleste arrangementene holdes 23. august. Øvrige arrangement sprer seg på helgene rundt, også utover i september. Arrangementene fordeler seg utover hele landet. Særlig for nordtrøndere og vestfoldinger er det mye å velge i – her går Åpen Gård av stabelen på henholdsvis 12 og 11 steder.

Det er et stort mangfold av gårder og aktiviteter å velge blant i årets Åpen Gård-arrangement, blant annet:

  • Se hvordan melkeroboten fungerer, ri på hest, og maskinustilling i Vik i Sogn
  • Myhrene gard på Hurum i Buskerud kan tilby demonstrasjon med motorsag, vedkløyving, klipping av sau og oppvisning av gjeterhund.
  • Søstun gård i Eidskog, Hedmark forvandles til et godt, gammeldags bondemarked. 30 lokale utstillere kommer med alt fra tredreiing til strikking og honning.
  • Smådyr på tunet, kurukebingo, freestyleoppvisning, grilling av lokalprodusert kjøtt, demonstrasjon av ysting, natursti, oksevekt-tipping, kjøring med hest står på programmet i Søre Osen, Trysil, Hedmark.
  • Motevisning og konsert med Geir Lystrup i Flesberg, Buskerud.

I fjor besøkte om lag 70 000 nordmenn 75 åpne gårder. Med vesentlig flere arrangement i år, håper vi på enda flere besøkende.

-Åpen Gård er kanskje landets største dugnadsarrangement. Alt er gjort på fritida, og i tillegg til lokale bondelag er bygdekvinnelag og andre organisasjoner med for å gi besøkende en fin dag, sier Bartnes, som selv skal besøke Åpen Gård på Inderøya i hjemfylket Nord-Trøndelag førstkommende søndag.