Rekordbesøk for Åpen Gård

Av Elisabeth Sæther,
  • Tips en venn om denne siden

Åpen Gård på Mo i Sogn og Fjordane 2017

Over 85 000 voksne og barn fant veien til Åpen Gård i 2017. – Dette er det høyeste besøkstallet på flere år og viser en klart økende interesse for mat og landbruk, sier Inger Johanne Sveen, sjefskoordinator for Åpen Gård i Bondelaget.

Åpen Gård ble for første gang arrangert i 1988 ute på Ringi gård i Akershus. Siden den gang har Åpen Gård blitt en fast tradisjon for mange av Bondelagets lokallag og organisasjonens største landsdekkende arrangementet.
 

I år har 103 lokallag i Bondelaget arrangert Åpen Gård på 94 steder over hele landet. Over 85.000 besøkende har tatt veien innom for å lære mer om livet på gården og hvor maten vår kommer fra.

- Vi opplever stor interesse for Åpen Gård, og dette gjenspeiler nok at stadig flere blir opptatt av hvor maten vår kommer fra, sier Inger Johanne Sveen, sjefskoordinator for Åpen Gård.

Sveen er svært fornøyd og sier det er høyeste besøkstall på flere år.

- Det eksisterer ikke helt sammenlignbare besøkstall fra oppstarten av Åpen Gård på slutten av 80-tallet, men det jeg kan si er at det i hvert fall er høyeste besøkstall i løpet av de fem siste årene. Noen arrangementer har tatt helt av, med opptil 4000 besøkende.

Bondelagsleder Lars Petter Bartnes er svært fornøyd med årets Åpen Gård.

- Åpen Gård er et av Bondelagets aller viktigste tiltak for å bygge kunnskap om hvordan maten vår lages. Tusen takk til alle dere som har stått på, innsatsen er knallviktig for næringa, sier Bartnes.

Åpen Gård arrangeres i samarbeid med Tine, Nortura og Landkreditt Bank, men Sveen understreker at arbeidet i hovedsak består av dugnadsinnsats.

- Det er stort sett frivillige som har lagt ned en enorm arbeidsinnsats. Mange stiller opp år etter år for å vise fram livet på norske gårder. De tar virkelig dugnadsånden til nye høyder og jeg er vanvittig stolt over å tilhøre en organisasjon med så bra folk, sier Sveen. 

 

 

 

 

Åpen Gård i Meldal 2017

 

Åpen Gård på Mo i Sogn og Fjordane 2017

 

Åpen Gård på Selbu i 2017

 

Høsting av grønnsaker på Åpen Gård på Losæter 2017.

 

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Tesco

Britisk lov om god handelsskikk fungerer

Fem år etter oppstart kan det britiske handelsombodet konstatere at leverandørane klagar mindre og daglegvarekjedane opplever at forholdet til leverandørane har betra seg.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere