På gårdsbesøk med ungdomspolitikerne

Publisert 21.01.2014
  • Tips en venn om denne siden

Norges Bygdeungdomslag og Norges Bondelag skal lære ungdomspolitikerne om landbruk tirsdag og onsdag denne uken. Gårdsbesøk, foredrag og traktortevling er noe av det som står på programmet.

Politikere fra AUF, Unge Venstre, Unge Høyre, KrFU, Senterungdommen og Grønn Ungdom deltar på Landbruksakademiet 2014.

Av Ragnhild Meland, NBU.
Politikere fra AUF, Unge Venstre, Unge Høyre, KrFU, Senterungdommen og Grønn Ungdom deltar på Landbruksakademiet 2014.

Det var forventningsfulle ungdommer som møtte opp i Landbrukets hus tirsdag for å delta på Landbruksakademiet 2014. Dette er et seminar om mat og landbruk i regi av Bygdeungdomslaget og Bondelaget.

Deltakerne fikk utdelt kjeledresser og satte seg på bussen som skulle skysse dem til Opsahl Gård på Sørum og Aas gård på Maura for å lære om fjøsdrift.

Interesse for landbrukspoltikk

- Det er veldig kult at ungdomspolitikerne har fått øynene opp for landbrukspolitikk. Ut i fra påmeldingene til Landbruksakademiet ser vi at det er bred politisk interesse for dette, sier leder i Norges Bygdeungdomslag Gunn Jorunn Sørum.

Representanter fra alle ungdomspartiene bortsett fra FPU, Rød Ungdom og Sosialistisk Ungdom deltar på Landbruksakademiet.

- Det blir moro å utfordre de både i politiske spørsmål, i fjøset og på traktor, fortsetter Sørum.  

- Håper å bringe noe tilbake 

Ungdomspoltikerne ser fram til å lære mer om landbrukspoltikk.

-  Jeg håper å lære mye nytt. Jeg har ikke jobbet noe særlig med landbrukspolitikk, men besteforeldrene mine har gård, så det er ikke helt ukjent for meg og jeg har mine meninger om landbruk. Jeg håper og kunne bringe noe tilbake til AUF etter disse dagene, sier Ingrid Endrerud, som er politisk rådgiver i AUF.

Etter to gårdsbesøk skal delegasjonen sjekke inn på Kringler Gjestegård på Maura. Her blir det en foredragsdel før middagen skal inntas. Leder i Bondelaget, Nils Bjørke skal snakke om hvordan matproduksjonen i Norge skal øke, samt gi deltakerne en kjapp innføring i jordbruksoppgjøret.

Deretter skal leder i Akershus Bygdeungdomslag, Marthe Bogstad fortelle om hvordan hun ser på framtiden som odelsjente. Så venter en treretters middag med påfølgende bålkaffe og bondequiz.

Traktortevling

På onsdag skal traktoregenskapene testes. I ekte bygdeungdomslagstil blir det traktortevling før deltakerne vender tilbake – forhåpentligvis med mye ny kunnskap om landbrukspolitikk som er spesielt kjekk å ha med seg før jordbruksoppgjøret til våren og når det skal lages nye politiske program før valget i 2015.

 

 

Støtter felling innenfor ulvesona

Rovviltnemndene i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold går inn for å ta ut tre revirer innenfor ulvesona under vinterens lisensjakt. – Nemndene tar ansvar og følger opp Stortingets politikk, sier Einar Frogner, rovviltansvarlig i styret i Norges Bondelag.

Kornet tørker bort på Romerike.

For seint for kornet

Årets kornavling kan bli om lag halvparten av det normale, mens mye av graset fortsatt kan berges.

Frokostseminar om Klimasmart Landbruk, 18. juni

Status og fremdrift for Klimasmart Landbruk

Klimasmart Landbruk er næringas viktigste fellessatsing for å redusere klimaavtrykket på norske gårdsbruk. Se opptak fra frokostseminar for å lære mer om prosjektet og videre arbeid fremover.

Nedbygging av matjord

Mindre matjord omdisponert i 2017

Ferske tall fra SSB viser at 4025 dekar dyrka mark matjord ble omdisponert til andre formål enn landbruk i 2017. Dette er en nedgang på nesten 2000 dekar fra i 2016.

Forholdstallet for kvote på kumelk økes fra 0,98 til 0,99

Etter ekstraordinære kvotedrøftinger for kumelk for 2018 mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbruks-og matdepartementet, ble man enige om å øke forholdstallet for disponibel kvote fra 0,98 til 0,99. Tørke og usikkerhet om fôrsituasjonen spilte inn på beslutningen.

Styret i årsmøtesalen

Nullvisjon for dårleg dyrevelferd

Norges Bondelag godtar ikkje dårleg dyrevelferd og vil ha nullvisjon for dyrevelferdssaker. Det inneber at regelverket på dyrevelferd skal følgjast på alle norske husdyrbruk.

Årsmøte 2018

Se opptak fra Bondetinget 2018

Norges Bondelag sitt årsmøte gikk av stabelen 6. og 7. juni på Lillehammer. Her kan du se opptak fra innledninger og debattene.

Lars Petter Bartnes

Bartnes gjenvalgt som leder i Norges Bondelag

Norges Bondelag samlet til årsmøte på Lillehammer 6. og 7. juni har i dag gjenvalgt Lars Petter Bartnes (49) som leder. Bjørn Gimming er gjenvalgt som 1. nestleder og Frøydis Haugen er gjenvalgt som 2. nestleder for organisasjonen.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere