På gårdsbesøk med ungdomspolitikerne

Publisert 21.01.2014
  • Tips en venn om denne siden

Norges Bygdeungdomslag og Norges Bondelag skal lære ungdomspolitikerne om landbruk tirsdag og onsdag denne uken. Gårdsbesøk, foredrag og traktortevling er noe av det som står på programmet.

Politikere fra AUF, Unge Venstre, Unge Høyre, KrFU, Senterungdommen og Grønn Ungdom deltar på Landbruksakademiet 2014.

Av Ragnhild Meland, NBU.
Politikere fra AUF, Unge Venstre, Unge Høyre, KrFU, Senterungdommen og Grønn Ungdom deltar på Landbruksakademiet 2014.

Det var forventningsfulle ungdommer som møtte opp i Landbrukets hus tirsdag for å delta på Landbruksakademiet 2014. Dette er et seminar om mat og landbruk i regi av Bygdeungdomslaget og Bondelaget.

Deltakerne fikk utdelt kjeledresser og satte seg på bussen som skulle skysse dem til Opsahl Gård på Sørum og Aas gård på Maura for å lære om fjøsdrift.

Interesse for landbrukspoltikk

- Det er veldig kult at ungdomspolitikerne har fått øynene opp for landbrukspolitikk. Ut i fra påmeldingene til Landbruksakademiet ser vi at det er bred politisk interesse for dette, sier leder i Norges Bygdeungdomslag Gunn Jorunn Sørum.

Representanter fra alle ungdomspartiene bortsett fra FPU, Rød Ungdom og Sosialistisk Ungdom deltar på Landbruksakademiet.

- Det blir moro å utfordre de både i politiske spørsmål, i fjøset og på traktor, fortsetter Sørum.  

- Håper å bringe noe tilbake 

Ungdomspoltikerne ser fram til å lære mer om landbrukspoltikk.

-  Jeg håper å lære mye nytt. Jeg har ikke jobbet noe særlig med landbrukspolitikk, men besteforeldrene mine har gård, så det er ikke helt ukjent for meg og jeg har mine meninger om landbruk. Jeg håper og kunne bringe noe tilbake til AUF etter disse dagene, sier Ingrid Endrerud, som er politisk rådgiver i AUF.

Etter to gårdsbesøk skal delegasjonen sjekke inn på Kringler Gjestegård på Maura. Her blir det en foredragsdel før middagen skal inntas. Leder i Bondelaget, Nils Bjørke skal snakke om hvordan matproduksjonen i Norge skal øke, samt gi deltakerne en kjapp innføring i jordbruksoppgjøret.

Deretter skal leder i Akershus Bygdeungdomslag, Marthe Bogstad fortelle om hvordan hun ser på framtiden som odelsjente. Så venter en treretters middag med påfølgende bålkaffe og bondequiz.

Traktortevling

På onsdag skal traktoregenskapene testes. I ekte bygdeungdomslagstil blir det traktortevling før deltakerne vender tilbake – forhåpentligvis med mye ny kunnskap om landbrukspolitikk som er spesielt kjekk å ha med seg før jordbruksoppgjøret til våren og når det skal lages nye politiske program før valget i 2015.

 

 

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus
Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere