Politikere fra AUF, Unge Venstre, Unge Høyre, KrFU, Senterungdommen og Grønn Ungdom deltar på Landbruksakademiet 2014.

Av Ragnhild Meland, NBU.
Politikere fra AUF, Unge Venstre, Unge Høyre, KrFU, Senterungdommen og Grønn Ungdom deltar på Landbruksakademiet 2014.

Det var forventningsfulle ungdommer som møtte opp i Landbrukets hus tirsdag for å delta på Landbruksakademiet 2014. Dette er et seminar om mat og landbruk i regi av Bygdeungdomslaget og Bondelaget.

Deltakerne fikk utdelt kjeledresser og satte seg på bussen som skulle skysse dem til Opsahl Gård på Sørum og Aas gård på Maura for å lære om fjøsdrift.

Interesse for landbrukspoltikk

- Det er veldig kult at ungdomspolitikerne har fått øynene opp for landbrukspolitikk. Ut i fra påmeldingene til Landbruksakademiet ser vi at det er bred politisk interesse for dette, sier leder i Norges Bygdeungdomslag Gunn Jorunn Sørum.

Representanter fra alle ungdomspartiene bortsett fra FPU, Rød Ungdom og Sosialistisk Ungdom deltar på Landbruksakademiet.

- Det blir moro å utfordre de både i politiske spørsmål, i fjøset og på traktor, fortsetter Sørum.  

- Håper å bringe noe tilbake 

Ungdomspoltikerne ser fram til å lære mer om landbrukspoltikk.

-  Jeg håper å lære mye nytt. Jeg har ikke jobbet noe særlig med landbrukspolitikk, men besteforeldrene mine har gård, så det er ikke helt ukjent for meg og jeg har mine meninger om landbruk. Jeg håper og kunne bringe noe tilbake til AUF etter disse dagene, sier Ingrid Endrerud, som er politisk rådgiver i AUF.

Etter to gårdsbesøk skal delegasjonen sjekke inn på Kringler Gjestegård på Maura. Her blir det en foredragsdel før middagen skal inntas. Leder i Bondelaget, Nils Bjørke skal snakke om hvordan matproduksjonen i Norge skal øke, samt gi deltakerne en kjapp innføring i jordbruksoppgjøret.

Deretter skal leder i Akershus Bygdeungdomslag, Marthe Bogstad fortelle om hvordan hun ser på framtiden som odelsjente. Så venter en treretters middag med påfølgende bålkaffe og bondequiz.

Traktortevling

På onsdag skal traktoregenskapene testes. I ekte bygdeungdomslagstil blir det traktortevling før deltakerne vender tilbake – forhåpentligvis med mye ny kunnskap om landbrukspolitikk som er spesielt kjekk å ha med seg før jordbruksoppgjøret til våren og når det skal lages nye politiske program før valget i 2015.