Over 300.000 ser Det norske måltid

Av Per Ole Ranberg,
  • Tips en venn om denne siden

Søndag kan du se matlaget Østpå i det nest siste programmet før finalen i Det norske måltid på TV2.

Foto: Parkas Production/Tellus New Production

Programmet åpner hos Arcus på Gjelleåsen der Arne og Heine tar for seg på akevittlageret. Vi reiser videre til Østfold der vi treffer matblogger og forfatter Marit Røttingsnes Westlie. Hun er på besøk hos bonden Roy Hasle på Råde som driver innen grønstektoren med rotgrønnsaker spesielt. Vi blir nærmere kjent med Havreroten( finalist Nyskaping) Vi treffer kokken  på matlaget Østpå, Stian Berglund, på Skaslien Gjestgiveri - elg står på meyen.  Nærmere Mjøsas bredd ligger Atlungstad Brenneri- her lages det akevitt på gamlemåten og av mandelpotet. 

I Valdres, nærmere bestemt på Noraker Gård er det rakfisk som er tema. Noraker gård har i dag 6-7 årsverk tilknyttet rakfiskproduksjon. På Nortura sitt anleg på Rudshøgda treffer vi en norgesmester i kjøttskjæring , Stian Solhaug Stor- Re. Arne og heine reiser videre helt opp til Bakeriet i Lom der Morten Schakenda tar i mot og forteller om TINE G 35 ( finalist Ost) - og vi skal selvsagt litt lenger opp mot Jotunheimen i dete programmet også. Arne Brimi gir sine gode råd og tips til Matlaget Østpå på Vianvang.

En oversikt fra TV2 viser at programmet Det norske måltid har bedre tall enn i fjor og har ligget på godt over  300.000 i snitt. Siste program, Nordpå, oppnådde 347.000 seere. En markedsandel på 37,1 prosent.

Den regionale juryen Østpå har sendt følgende produkter til finalen:

  • Santa Kristina Spekeskinke fra Gilde, Stange og Nes i Hedmark (Kjøtt)
  • Vellagret rakfisk fra Noraker Rakfisk, Aurdal i Oppland (Fisk- og skalldyr)
  • TINE Gudbrandsdalost G35, Lom og Sjåk i Oppland (Ost)
  • Havrerot fra Grøde, Råde i Østfold (Nyskapning)

Lillejulaften kl. 2000 er det laget Midti som du får smake på på TV2

Bondelagets temasider mat og matopplevelser

Støtter felling innenfor ulvesona

Rovviltnemndene i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold går inn for å ta ut tre revirer innenfor ulvesona under vinterens lisensjakt. – Nemndene tar ansvar og følger opp Stortingets politikk, sier Einar Frogner, rovviltansvarlig i styret i Norges Bondelag.

Kornet tørker bort på Romerike.

For seint for kornet

Årets kornavling kan bli om lag halvparten av det normale, mens mye av graset fortsatt kan berges.

Frokostseminar om Klimasmart Landbruk, 18. juni

Status og fremdrift for Klimasmart Landbruk

Klimasmart Landbruk er næringas viktigste fellessatsing for å redusere klimaavtrykket på norske gårdsbruk. Se opptak fra frokostseminar for å lære mer om prosjektet og videre arbeid fremover.

Nedbygging av matjord

Mindre matjord omdisponert i 2017

Ferske tall fra SSB viser at 4025 dekar dyrka mark matjord ble omdisponert til andre formål enn landbruk i 2017. Dette er en nedgang på nesten 2000 dekar fra i 2016.

Forholdstallet for kvote på kumelk økes fra 0,98 til 0,99

Etter ekstraordinære kvotedrøftinger for kumelk for 2018 mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbruks-og matdepartementet, ble man enige om å øke forholdstallet for disponibel kvote fra 0,98 til 0,99. Tørke og usikkerhet om fôrsituasjonen spilte inn på beslutningen.

Styret i årsmøtesalen

Nullvisjon for dårleg dyrevelferd

Norges Bondelag godtar ikkje dårleg dyrevelferd og vil ha nullvisjon for dyrevelferdssaker. Det inneber at regelverket på dyrevelferd skal følgjast på alle norske husdyrbruk.

Årsmøte 2018

Se opptak fra Bondetinget 2018

Norges Bondelag sitt årsmøte gikk av stabelen 6. og 7. juni på Lillehammer. Her kan du se opptak fra innledninger og debattene.

Lars Petter Bartnes

Bartnes gjenvalgt som leder i Norges Bondelag

Norges Bondelag samlet til årsmøte på Lillehammer 6. og 7. juni har i dag gjenvalgt Lars Petter Bartnes (49) som leder. Bjørn Gimming er gjenvalgt som 1. nestleder og Frøydis Haugen er gjenvalgt som 2. nestleder for organisasjonen.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere