Ove Trellevik vil ha norsk korn

Av Ragna Kronstad,
  • Tips en venn om denne siden

Høyres Ove Trellevik føler seg misforstått. – Jeg ville kun gjøre et tankeeksperiment, sier han i en kommentar til Norges Bondelag, etter at blogginnlegget hans skapte debatt i landbrukskretser og på kornkonferansen.

- Jeg mener jeg ble feilsitert på kornkonferansen, sier Ove Trellevik, som er stortingsrepresentant for Høyre, men nå er i permisjon for å gå på Forsvarets høgskole.

Han viser til spørsmålsrunden på Kornkonferransen der leder i kornutvalget i Norges Bondelag, Svein Stubberud, stilte spørsmål til statsråden om vi skulle ha fôrkorn-produksjon i Norge. Bakgrunn for spørsmålet til statsråden var et blogginnlegg til Ove Trellevik.  I bloggen sto det:

 ”Det er godt mulig vi ikke trenger fôrkorn produksjon i Norge i det hele tatt. Da kunne bøndene fått kjøpt fôr til verdensmarkeds pris og vi ville fått lavere kostnader i Norge. Vi kunne også fått større gårder til både melk og kjøtt produksjon og nyttet de teknologiske stordriftmuligheter der vi i dag produserer noe fôrkorn.”

 - Jeg løftet tema som et tankeeksperiment, ikke som en fasit. Jeg mener at jeg er misforstått, sier Ove Trellevik. Han viser også til kommentarfeltet under bloggen.

- Der går jeg jo inn for at vi fortsatt har en kanaliseringspolitikk, sier Trellevik.

 Vi skrev om spørsmålet og svaret til statsråd Sylvi Listhaug samme dag som kornkonferansen. Saken ble en av de mest leste på bondelaget.no. Satsråden bekreftet at vi skulle ha norsk fôrkornproduksjon.

- Det viser hvor engasjerende debatten om korn er sier, sier Per Skorge, generalsekretær i i Norges Bondelag. Å ha en norsk kornproduksjon er en viktig grunnstein for norsk landbruk for å kunne øke matproduksjonen på norske ressurser. Vi må produsere korn der hvor arealet er egnet til dette.

Bare til norsk svineproduksjon trengs det 1 million dekar med korn.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Fredag
16
Mars

Fylkesårsmøte Telemark

Bø Hotell i Bø
Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere