Østfoldbøndene egger opp til aksjoner

Av Ellen Margrete Ceeberg,
  • Tips en venn om denne siden

Rundballer med «Nå har Jens lagt det store egget – ingen mat uten bønder» ligger rundt om i hele Østfold.

Bønder fra hele fylket har vært i aktivitet i morgentimene i dag og plassert ut rundballer med en klar melding til statsminister Jens Stoltenberg og hans regjering. De mener statens tilbud i årets jordbruksforhandlinger ikke følger opp signalene som ble gitt i landbruksmeldinga.


– Med sitt tilbud har regjeringa gitt et tydelig signal på at de ikke har ambisjoner om å følge opp sine egne mål. Dette kan ikke bøndene godta . Vi har derfor valgt å bryte årets forhandlinger og begynne våre protestaksjoner, sier leder i Østfold Bondelag Bjørn Gimming.


Mens andre grupper kan forvente en mulighet for lønnsøkning på 17.400,- blir bøndene tilbudt økte inntektsmuligheter på bare 13.000,-. – Dette er ingen satsing på norsk matproduksjon. Jeg er redd signalene her ikke gir fremtidstro og økt rekruttering. Noe vi trenger dersom målene i landbruksmeldinga skal nåes, påpeker Gimming.
 

Fylkeslederen avviser ikke at det kan komme sterke reaksjoner fra bøndene i ukene som kommer.
– Jeg minner bare om at det er vi som lager maten din, sier Gimming.
 

Ku på beite på Kjerringøy. Foto: VisualDays

Flere inn på eiersiden i Klimasmart Landbruk

Siden nyåret har åtte landbruksbedrifter- og organisasjoner gått inn som medeiere i prosjektet Klimasmart Landbruk. – Interessen og responsen har vært over all forventning, dette lover godt for næringas videre klimaarbeid, sier prosjektleder leder Tony Barman.

Svein Olav Thomassen og Kristina Hegge

To nye fylkesledere i Bondelaget

På fylkesårsmøtene i 2018 ble Kristina Hegge valgt som ny leder av Oppland Bondelag og Svein Olav Thommasen valgt som ny leder av Troms Bondelag.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere