Osteprisen til Bondens Marked

Publisert 29.10.2013
  • Tips en venn om denne siden

Under TINEs årlige Ostens Dag-arrangement fikk Bondens Marked Osteprisen 2013

Daglig leder i Bondens marked, foto: Odd Gunnar Nordengen.TINEs Ostepris deles årlig ut til personer, grupper eller organisasjoner som har bidratt til å skape oppmerksomhet rundt ost og bidratt til å øke folks kunnskap om ost gjennom positiv profilering av norsk kosthold og mattradisjoner.

Unikt samlingspunkt

– Bondens Marked har skapt et unikt samlingspunkt for Mat-Norge og de har bidratt til at forbruker og produsent har kommet nærmere, og har økt interessen for norsk og kortreist mat, inkludert ost, sier konsernsjef i TINE Hanne Refsholt.

Resultatet er blant annet at forbrukerne de siste ti årene har lært mer om forutsetningene for norsk matproduksjon, og bøndene har fått en økt forståelse for hva folk setter pris på og ønsker i handlekurven.

Bak Bondens marked står Norsk Landbrukssamvirke, Hanen (tidligere Norsk Bygdeturisme og Gardsmat), OIKOS, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Bondens Marked markerer 10-årsjubileum i år og åpner egen Bondens butikk i Mathallen på Vulkan i Oslo i november.
– Dette gir kundene våre mulighet til å kjøpe produkter fra våre produsenter også utenom markedsdagene, sier Bartmann. – Daglig jobber vi hardt med å selge kortreist mat fra hele Norge til folk i deres eget lokalmiljø. Vi er stolte av de unike kvalitetsproduktene som selges på Bondens marked. Vi ser tydelig at den direkte kontakten mellom produsent og forbruker har vært viktig for å øke interessen for norsk kvalitetsmat, legger hun til.

Spredning av norsk spesialmat

Et av bidragene til en spredning av mattradisjoner fra hele Norge er at TINE distribuerer varer fra småskalaprodusenter på sine biler.
– Vi i Bondens marked er veldig glad for at TINE har satset så offensivt på distribusjon av lokal mat. Våre produsenter gir tilbakemelding på at dette nå fungerer veldig bra. TINE har en unik posisjon til å utføre dette arbeidet fordi TINE-bilene kjører til hver eneste bygd fra Nordkapp i nord til Lindesnes i sør. Det at TINE har mottaksplikt er avgjørende for at vi har et aktivt landbruk over hele landet. Det er dette landbruket som er selve fundamentet for den positive utviklingen i norsk matmangfold, understreker Bartmann.

Følgende har mottatt Osteprisen tidligere:

2000 Thorvald Stoltenberg
2001 Gutta på tur
2002 Sjømannskirken/misjonen
2003 Den blinde ku
2004 Wenche Andersen – God morgen Norge
2005 Bengt Wilson (fotograf)
2006 David Brohel
2007 Stiftelsen Gastronomisk Institutt
2008 Astrid Aasen
2009 Halvor Heuch
2010 Anne-Lise Mellbye
2011 Den Norske Turistforening
2012 De historiske hotell og spisesteder (DHHS)

(Pressemelding)

Støtter felling innenfor ulvesona

Rovviltnemndene i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold går inn for å ta ut tre revirer innenfor ulvesona under vinterens lisensjakt. – Nemndene tar ansvar og følger opp Stortingets politikk, sier Einar Frogner, rovviltansvarlig i styret i Norges Bondelag.

Kornet tørker bort på Romerike.

For seint for kornet

Årets kornavling kan bli om lag halvparten av det normale, mens mye av graset fortsatt kan berges.

Frokostseminar om Klimasmart Landbruk, 18. juni

Status og fremdrift for Klimasmart Landbruk

Klimasmart Landbruk er næringas viktigste fellessatsing for å redusere klimaavtrykket på norske gårdsbruk. Se opptak fra frokostseminar for å lære mer om prosjektet og videre arbeid fremover.

Nedbygging av matjord

Mindre matjord omdisponert i 2017

Ferske tall fra SSB viser at 4025 dekar dyrka mark matjord ble omdisponert til andre formål enn landbruk i 2017. Dette er en nedgang på nesten 2000 dekar fra i 2016.

Forholdstallet for kvote på kumelk økes fra 0,98 til 0,99

Etter ekstraordinære kvotedrøftinger for kumelk for 2018 mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbruks-og matdepartementet, ble man enige om å øke forholdstallet for disponibel kvote fra 0,98 til 0,99. Tørke og usikkerhet om fôrsituasjonen spilte inn på beslutningen.

Styret i årsmøtesalen

Nullvisjon for dårleg dyrevelferd

Norges Bondelag godtar ikkje dårleg dyrevelferd og vil ha nullvisjon for dyrevelferdssaker. Det inneber at regelverket på dyrevelferd skal følgjast på alle norske husdyrbruk.

Årsmøte 2018

Se opptak fra Bondetinget 2018

Norges Bondelag sitt årsmøte gikk av stabelen 6. og 7. juni på Lillehammer. Her kan du se opptak fra innledninger og debattene.

Lars Petter Bartnes

Bartnes gjenvalgt som leder i Norges Bondelag

Norges Bondelag samlet til årsmøte på Lillehammer 6. og 7. juni har i dag gjenvalgt Lars Petter Bartnes (49) som leder. Bjørn Gimming er gjenvalgt som 1. nestleder og Frøydis Haugen er gjenvalgt som 2. nestleder for organisasjonen.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere