Oslo er vertskap for den internasjonal Fairtrade-konferansen

Av Per Ole Ranberg,
  • Tips en venn om denne siden

28-29. september arrangeres den internasjonale Fairtrade-konferansen i Oslo.

I to hele dager skal internasjonale topper fra politikk, næringsliv og organisasjoner diskutere hvordan man med etisk handel kan bekjempe verdens fattigdom. Fairtrade-ambassadør Charlotte Thorstvedt og pappa Erik er konferansierer.

I 2011 fikk Oslo status som Fairtrade- kommune. Med dette har hovedstaden tydeliggjort at de engasjerer seg i spørsmål rundt etisk handel.

- Vi syntes det er svært hyggelig at det i år er Oslo kommune som skal være vertskap for den internasjonale Fairtrade-konferansen. Dette er en viktig arena hvor det samles engasjerte mennesker fra hele verden som sammen utveksler ideer og erfaringer fra ulike felt i sitt arbeid for å bekjempe fattigdom, sier daglig leder i Fairtrade Norge, Marianne Størseth.

Det er syvende gang konferansen går av stabelen. Over 20 land var med på å stemme Oslo frem som vertsby. Leder for styringsgruppen i Oslo kommune, Olaf Thommessen, ser frem til et bredt og variert program med mange foredrag, seminarer og workshops.

- At Oslo har fått status som Fairtrade-kommune bidrar til økt kunnskap om Fairtrade og rettferdig handel. I tillegg bidrar Oslo til fattigdomsbekjempelse i Afrika, Asia og Latin-Amerika. Jeg skulle ønske at alle landets kommuner deltok på konferansen. Dette er viktig, engasjerende og veldig spennende, sier Thommessen.

For å bli utnevnt til en Fairtrade-kommune kreves det at man jobber aktivt med å øke kunnskapen og forbruket av Fairtrade-merkede produkter i lokalmiljøet. I dag finnes det om lag 1345 Fairtrade-kommuner i verden, og interessen er økende både i inn- og utland. Et av hovedmålene med konferansen er å inspirere flere byer og kommuner til å ta samfunnsansvar.

Derfor har man hentet inn flere kjente navn fra politikk, nærings- og organisasjonslivet som skal dele sine erfaringer. På talerlisten står blant annet Erik Solheim som er leder av OECDs utviklingskomité, leder av Fairtrade International, Harriet Lamb, Olaf Thommessen og Erling Ølstad, administrerende direktør i Mester Grønn. Også representanter fra både EU og FNs utviklingsprogram vil oppdatere om det internasjonale arbeidet som gjøres.

(Pressemelding)

Stiftelsen Fairtrade Norge er en norskstiftelse som fremmer rettferdig handel. Stiftelsen ble grunnlagt i 1997 av 12 norske organisasjoner: Redd Barna, Kirkerådet, Frikirkens Globale Informasjon, Kirkens Nødhjelp, Det Kongelige Selskap for Norges Vel, Framtiden i våre hender, Handel og Kontor, Norges Bondelag, WWF-Norge, Alternativ Handel, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund og Norsk Folkehjelp. Stiftelsen gikk tidligere under navnet Fairtrade Max Havelaar Norge. (Wikipedia)

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Fredag
16
Mars

Fylkesårsmøte Telemark

Bø Hotell i Bø
Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere