Orkla-direktør ble bondevenn

Av Ole Marius Aune Sandmo,
  • Tips en venn om denne siden

- Jeg er stolt over å kunne kalle meg en bondevenn, sier konserndirektør i Orkla, Håkon Mageli.

Nils T. Bjørke og Håkon Mageli.

I dag ble konserndirektør for kommunikasjon i Orkla, Håkon Mageli, utnevnt til "bondevenn" av Norges Bondelag. Orkla-konsernet er nordens største matvarekonsern og eier i dag flere store videreforedlingsbedrifter i Norge.

  • LES OGSÅ: Landbruket engasjerer på Stortinget
  • LES OGSÅ: Dette er viktig, for vi trenger jo mat!

Påskjønnelsen gis til de som har gjort noe spesielt for å fremme norsk matproduksjon. Våre lokallag og fylkeslag deler i disse dager ut heder og ære til slike personer. Mageli fikk overlevert et diplom, ei t-skjorte og et forkle av leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke.

- I mange år har Håkon Mageli med utgangspunkt i sin stilling i ORKLA snakket om verdien og betydningen av et norsk landbruk og behovet for å opprettholde matproduksjon i Norge. Mageli understreker den positive sammenhengen som det er mellom bonde og industri, at det er et gjensidig avhengighetsforhold mellom landbruket og industrien, sa Bjørke.

Gjensidig avhengighet

I tillegg har Orkla spilt en viktig rolle gjennom den såkalte "matalliansen". Hvor flere fag, arbeidstaker og arbeidsgiverorganisasjoner arbeider for å fremme produksjon av mat på norske råvarer. Det var en fornøyd "bondevenn" som mottok utnevnelsen foran Stortinget. 

-  Jeg er stolt over å kunne kalle meg en bondevenn fra nå av. Vi har 4000 ansatte i Norge og leverandører i alle fylker. Mange av disse er bønder og 7500 kyr leverer melk til oss. Landbruket er avhengig av en konkurransedyktig næringsmiddelindustri og industrien trenger et livskraftig norsk landbruk, sa Mageli.

- Jeg vil benytte anledningen til å takk for et langt samarbeid med Norges Bondelag og jeg håper og tror at vi kan fortsette dette samarbeidet til det beste for en hel verdikjede. Fra jord til bord, eller fra farm til tarm, avsluttet konserndirektøren.

Bondevenner landet rundt

Også andre steder i landet har Bondelaget benyttet dagen til å utnevne nye "Bondevenner".  I Trondheim fikk Anniken Wullum en slik påskjønnelse fra Sør-Trøndelag Bondelag. Årsaken var initiativet til en aksjon mot regjeringens omdisponering av matjord i Trondheim i vinter.

Leder i Sør-Trøndelag, Lars Morten Rosmo og Anniken Wullum.

I Sogn og Fjordane utnevnte Loen, Vikane og Stryn Bondelag 10 bondevenner på FK butikken i Stryn.

Bondevenner i Sogn og Fjordane.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere