Oppfølging av jordbruksforhandlingene
I årets jordbruksavtale ble det satt ned flere arbeidsgrupper som jobber gjennom året. Her er status for korn- og kraftfôrpolitikken, produksjonsregulering, velferdsordninger og mer.
Jordbruksforhandlingene foregår noen hektiske uker på våren, men oppfølging av avtalen og forberedelse til kommende forhandlinger skjer gjennom året. Vi avtalte mye oppfølgende arbeid og behov for utredninger i årets jordbruksforhandlinger, og dette arbeidet er i full gang.
Produksjonsregulering
Arbeidsgruppa som skal utrede nye produksjonsregulerende virkemidler består i tillegg til representanter fra faglaga og staten av representanter fra Nortura SA, Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund og Konkurransetilsynet. De skal legge fram sin rapport til mars 2025, og er i gang med å utrede og vurdere nye virkemidler for produksjonsregulering for kjøtt og egg. Denne uka var Norsvin, NSG, Tyr og Fjørfelaget var invitert til å gi sine innspill.
– Det var viktig for oss å få innspill fra disse organisasjonene allerede nå, slik at vi får tatt med det dem er opptatt av. De kjenner sine produksjoner aller best, og vi oppfordret dem til å komme med konkrete forslag som vi kan jobbe videre med, sier styremedlem Konrad Kongshaug som er Norges Bondelags representant i arbeidsgruppa.
Trenger du en repetisjon på produksjonsregulering kan du lese deg opp: Dette er produksjonsregulering, eller høre på Landbrukspoddens episode om temaet.
Korn- og kraftfôrpolitikken
Arbeidsgruppa som skal gå gjennom virkemidlene innafor korn- og kraftfôrpolitikken skal legge fram sin rapport innen 3. mars 2025, og hadde sitt tredje møte denne uka. Denne gruppa har representanter fra staten, ved Landbruks og matdepartementet og finansdepartementet, og faglaga. De har også hatt innspillsmøter med aktørene i kornbransjen. Blant temaene de tar for seg er hvordan det kan legges til rette for mer korn i distriktene, behovet for mer mathvete, prisnedskrivingstilskudd og matkorntilskudd, samt økologisk kornproduksjon.
2. nestleder Egil Chr. Hoen er Bondelagets representant, og han peker på at vi må rigge markedsordningen for korn for framtida. – Arbeidsgruppa må se 10 - 15 år fram i tid og prøve å tilpasse politikken slik at norsk bærekraftig kornproduksjon kan bidra til økt sjølforsyning framover, sier Hoen om arbeidet.
Trenger du en oppfrisking? Les denne nettsaken om prisnedskrivingsordningen på korn.
Status på annen oppfølging
Dette er kun to av områdene det pågår oppfølgende arbeid på nå fram mot jordbruksoppgjøret i 2025. Det skal jobbes videre med velferdsordningene, der venter vi på en faglig avklaring før arbeidet fortsetter. I løpet av oktober kommer rapport om mulige tilpasninger i husdyrtilskuddet for å legge til rette for klimatiltak fra ei partssammensatt arbeidsgruppe som har jobbet med dette det siste året. I tillegg kommer utredninger og anbefalinger om alternative løsninger for telledato, gjennomgang av grunnvilkårene for produksjons- og avløsertilskudd og utredning av potetmarkedet og avrensordningen.
Dette er oppfølging fra årets oppgjør, og utredninger og anbefalinger vil bli levert til jordbruksoppgjøret i 2025, slik at eventuelle endringer blir en del av de kommende forhandlingene. I Bondelaget starter vi innhenting av innspill til jordbruksoppgjøret 2025 før arbeidet i disse arbeidsgruppene er ferdigstilt. Det betyr at disse temaene vil inngå i spørsmålene når lokal- og fylkeslag skal gi sine innspill og prioriteringer til jordbruksforhandlingene. Ved årsskiftet vil lokallaga motta nytt studiehefte og invitert til å svare på spørsmål om hva som er viktigst for landbruket i deres område. Slik gjorde vi det i 2024.
I jordbruksforhandlingene 2024 ble også partene enige om å endre prismodellen for melk for å overholde Norges forpliktelser i WTO-avtalen, og at melk fra 1. november skal over i volummodellen som kjøtt og egg. Det krever noen regelverksendringer som er på høring nå, og vi gir våre innspill til dette. Endringene er iverksettelse av nødvendige endringer som oppfølging av ny prismodell, og våre innspill er basert på enigheten i årets jordbruksavtale. Tine SA er fortsatt markedsregulator og har allerede fastsatt planlagt gjennomsnittlig engrospris som blir gjeldende fra 1. november.