Nyttig ulvemøte med ministerne

Av Anne C. Wangberg,
  • Tips en venn om denne siden

Sau drept av ulv

Møte mellom bondeorganisasjonene og ministerne Dale og Helgesen var konstruktive. Nå gjenstår å se om det kommer konkrete forslag og endringer i forvaltningen av ulv.

I dag møtte klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) og landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) bondeorganisasjonene for å diskutere ulvens herjinger i Gran og Hurdal de siste ukene. Det er nå antatt dokumenter over 120 drepte sauer og lam så langt i området. Området er beiteorientert og dette bryter med rovdyrforlikets bestemmelse om at det ikke skal være skadepotensial i prioriterte beiteområder.

Bondeorganisasjonen tok blant annet opp hvilke tiltak som skal settes inn under et rovviltangrep.

-Det viktigste for oss var å redegjøre for den akutte situasjonen mange i betenæringen opplever nå, og samtidig understreke viktigheten av å finne varige løsninger på beredskap og fremtidig forvaltning, sier rovviltansvarlig Einar Frogner i Norges Bondelag.

Konstruktive signaler

Under møte ga ministerne signaler om at de vil vurdere bruk av plotthunder og helikopter i beiteprioriterte områder der det enten er observert eller konstanter rovviltangrep.

-Ja, det var noen signaler om det, men ikke noe mer. Uansett vil ikke det skje i denne sesongen. Vi var tydelige på at Statens naturoppsyn må ha en nødvendig beredskap tilgjengelig, som for eksempel bruk av plotthund eller helikopter, sier Frogner.

Han frykter nye angrep ut over sommeren slik det var i Rendalen i fjor sommer.

– I Rendalen viste det seg å være fire ulver, hvorav tre norske. Med den totalstammen av ulv som finnes i Sverige og Norge er det all grunn til å frykte flere ulveangrep flere steder i landet. Nettopp derfor er det viktig å sette inn flere tiltak framover, sier Frogner.

Stortinget

Stortingshøring om matmaktlov

- Det er på høy tid å innføre lov om god handelsskikk, sa Norges Bondelag under en åpen høring om matmakt på Stortinget. Arbeiderpartiet har foreslått å innføre matmaktloven som regjeringa la i skuffen for tre år siden.

mTr

Serverte frokost til stortingspolitikerne

Politikere fra de fleste norske partiene møtte opp på Bondelagets årlige frokost foran Stortinget. Kvalitet, verdiskaping og forutsigbarhet i landbrukspolitikken var noen av stikkordene fra de som holdt appeller.

Åpen Gård på Facebook

Bli med på Åpen Gård på Facebook!

Fredag 20. april gjentar vi suksessen fra i fjor, og arrangerer Norges største Åpen Gård på Facebook. Arrangementet gir oss mulighet til å vise norsk landbruk fram på sitt beste i forkant av årets jordbruksoppgjør. Skal vi lykkes trenger vi din hjelp!

ost

EU vil innføre lov om god handelsskikk

EU-kommisjonen la denne uka fram forslag om en lov om god handelsskikk som skal gi mer rettferdig konkurranse i dagligvaresektoren og styrke bondens inntektsgrunnlag. – Stortinget bør la seg inspirere, mener Bondelaget.

Lars Petter Bartnes og Leif Forsell

Forventer kraftig inntektsnedgang for bonden

Den norske bonden kan forvente en inntektsnedgang på 14 500 kroner fra 2016 til 2018. Det viser ferske tall fra Budsjettnemda for jordbruket. – Alvorlig for framtida til norsk matproduksjon og et krevende utgangspunkt for årets jordbruksforhandlinger, mener Bondelaget.

Sau på beite

Åpner for etterregistrering

Landbruksdirektoratet åpner for at foretak som ikke har ført opp dyr på beite/utmarksbeite i søknad om produksjonstilskudd for 2017 nå kan etterregistrere disse opplysningene innen 25.4.2018 og få utbetalt tilskudd.

Marte Bogstad fikk god hjelp til fjøsstellet. Foto: NBU.

Ungdomspolitikere på fjøsbesøk

​​​​​​​Nærmere tjue topptillitsvalgte fra ungdomspartiene fikk en smakebit på unge bønders hverdag da de hjalp til med fjøsstellet på Smedstad gård.

Gjerpen og Solum Bondelag

Kjempar om å bli Årets lokallag

Dei 18 lokallaga som kjempar om den gjeve tittelen Årets lokallag i Norges Bondelag, er no klare. Her kan du sjå kven dei nominerte er.

Fjorårets vinnere.

Kjenner du en Askeladd?

Vi leter etter en kreativ bygdegründer til årets Askeladdpris. Prisen som går til unge etablerere på bygda er i år økt til hele 50 000 kroner.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
26
April

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av jordbrukets krav

Landbruks- og matdepartementet
Fredag
04
Mai

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av statens tilbod

Landbruks- og matdepartementet
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere