Nytt Storting – ny regjering: Hvordan styrke norsk matproduksjon?

Av Ragna Kronstad,
  • Tips en venn om denne siden

Høyre, FrP, KrF og Venstre utgjør et nytt flertall på Stortinget. Norges Bondelag har forventninger til at kommende regjering er opptatt av å sikre et fortsatt lønnsomt landbruk over hele landet, og en sterk norsk næringsmiddelindustri.

Leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke , vil møte ny regjering med invitasjon til en konstruktiv dialog, foto: Ragna KronstadFlertallet i befolkningen ønsker økt norsk matproduksjon. Det er viktig at det nye Stortinget og en ny borgerlig regjering følger opp dette. Gode og forutsigbare rammebetingelser for bonden og næringsmiddelindustrien er en forutsetning for å øke matproduksjonen.

- Vi gratulerer Høyre, Venstre, KrF og Frp med valget. Bondelaget vil videreføre en aktiv dialog med de borgerlige partiene, for å sikre norsk landbruk mulighet til å produsere god og trygg mat i et marked med økende etterspørsel, sier leder i Bondelaget, Nils T. Bjørke.

Felles ambisjoner for landbruket

Norges Bondelag har vist at det er store forskjeller mellom partiene i landbrukspolitikken. Bjørke tror det blir krevende for de nye regjeringspartiene å bli enige om de gode løsningene som sikrer inntektsmuligheter og et landbruk over hele landet. Sentrum vil spille en nøkkelrolle for å få dette til.

- Vårt mål er at den nye regjeringen skal ha ambisjoner for landbruket, og at bønder og næringsmiddelindustri får solide og forutsigbare rammevilkår, sier Bjørke.

Vil fortsatt gi klar beskjed

I valgkampen har Bondelaget vært tydelige og ærlige i sine vurderinger av partienes landbrukspolitikk. Vurderingene er basert på partienes programmer og budsjettforslag.

- Det er vår oppgave som bøndenes næringsorganisasjon, understreker Bjørke.

- Vi vil fortsette å gi klar beskjed om hva som er god politikk for landbruket. Mange bønder rundt om i landet er svært spente på hvilken arbeidshverdag de går i møte. Det må en ny regjering ta på alvor, avslutter Nils T. Bjørke.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus
Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere