Nytt samvirkeforetak etablert

Av Amund Johnsrud,
  • Tips en venn om denne siden

Inn på Tunet Norge SA skal styrke bondens mulighet til å selge Inn på tunet-tjenester og konkurrere om oppdrag.

Bonden på IPT-gården Meltvedt i Skien, Vetle Øverland, statssekretær Terje Halleland i Landbruks- og matdepartementet, styreleder Kolbjørn Almlid i IPT Norge SA, Bondelagets 2. nestleder, Brita Skallerud, som også er nestleder i det nye samvirket.

Onsdag var det offisiell lansering av samvirkeforetaket Inn på Tunet Norge SA. Foretalet skal styrke bondens mulighet til å selge Inn på tunet- tjenester og konkurrere om oppdrag hos kommunene, NAV og andre aktuelle kunder, basert på godkjenningsordningen for Inn på tunet som Matmerk driver, knyttet opp mot KSL.

Arrangementet onsdag var på Meltvedt gård i Skien der Vetle og Birgit Øverland tilbyr aktivisering og skjermet sysselsetting av personer med ruslidelser og psykiske lidelser i et samarbeid med kommunen

Inn på tunet Norge er eid av regionale samvirker, der bønder går sammen om salgs- og markedssamarbeid. Hittil er det etablert slike selskap i Nordland, Trøndelag, Akershus, Telemark, og det er konkrete initiativ på gang i Oppland/Hedmark,  Møre og Romsdal  og Agder.

Norges Bondelag er også med på som andelseier i IPT Norge SA og støtter opp om arbeidet som gjøres. Hege Lindstrøm, leder av IPT-utvalget i Norge Bondelag er ansatt som daglig leder i selskapet.

Erik er har arbeidspraksis på Meltvedt, og trives godt på gardsverkstedet  med vedlikehold av bilene. Bonden på Meltvedt, Vetle Øverland, er arbeidsleder og støttespiller. Alle foto: Amund Johnsrud

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere