Nytt politisk landskap – hva nå?

Av Ole Marius Aune Sandmo,
  • Tips en venn om denne siden

Toppene i norsk landbruks drøftet fremtiden på Gardermoen.

Norges Bondelag avholdt lederkonferanse på Gardermoen 25 og 26 september. Foto: Lise Boeck Jakobsen.

Det er fortsatt uklart hvordan den norsk landbruks- og matpolitikken blir seende ut de neste fire årene, men alt tyder på at det vil bli endringer.

Hvordan skal landbruket selv forholde seg til den nye situasjonen? Det var hovedtema da toppene i landbruket var samlet til Bondelagets lederkonferanse på Gardermoen denne uka. 

- Vi har hatt en god og konstruktiv debatt, og diskutert arbeidsoppgaver framover, sa leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke. 

Partiene KrF, Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet sonderer nå om det er grunnlag for å få til en felles regjeringsplattform. Tirsdag leverte Norges Bondelag sitt innspill til ny plattform, sammen med en kasse norsk frukt og grønnsaker. Onsdag diskuterte lederne i Bondelaget veien videre.

- I tida framover blir det viktig å synliggjøre verdien av landbruket. Vi må vise koblingen mellom tilgangen til god, sunn norsk mat og landbrukspolitikk, sier Bjørke.

- Folk vil ha økt norsk matproduksjon. Det krever en landbrukspolitikk for matproduksjon over hele landet, avslutter bondelagslederen.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Fredag
16
Mars

Fylkesårsmøte Telemark

Bø Hotell i Bø
Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere