Nye målpriser på frukt og grønt

Av Inger Johanne Sæterbakk,
  • Tips en venn om denne siden

Målprisene for frukt og grønnsaker øker etter årets jordbruksoppgjør. Se endringene her.

Årets jordbruksoppgjør innebærer en økning i målprisene for frukt og grønnsaker med 3,4 prosent. Landbruks- og matdepartementet har nå fastsatt nye ukentlige målpriser og øvre prisgrenser fra 1. juli fram til 30. juni 2015.

Prisene øker mest for rosenkål og løk, mens purre, agurk og tomat får minst tillegg. De største tilleggene er gitt for de kulturene som har tatt ut målprisen i inneværende avtaleperiode (2013/2014).


I gjennomsnitt øker prisene som følger:


Rosenkål:  5,0 % tilsvarende: 65 øre/kg
Kepaløk: 4,8 % tilsvarende: 29 øre/kg
Epler:  4,3 % tilsvarende: 60 øre/kg
Gulrot:  4,3 % tilsvarende: 34 øre/kg
Blomkål: 4,3 % tilsvarende: 35 øre/kg
Hvitkål: 4,1 % tilsvarende: 27 øre/kg
Isbergsalat: 3,6 % tilsvarende: 30 øre/kg
Tomat:  2,5 % tilsvarende: 43 øre/kg
Agurk:  2,3 % tilsvarende: 16 øre/kg
Purre:  2,2 % tilsvarende: 37 øre/kg

Målprisen for potet øker med 20 øre/kg i gjennomsnitt. Departementet har valgt å øke prisene mest fra slutten av oktober og fram til nyttår (ca 30 øre/kg). Minst prisøkning blir det i september og oktober, samt på slutten av lagringssesongen, dvs fra midten av april fram til de norske tidligpotetene kommer på markedet. Da øker målprisene i underkant av 10 øre/kg.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Fredag
16
Mars

Fylkesårsmøte Telemark

Bø Hotell i Bø
Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere