Ny nordisk matpris hyller det nordiske kjøkken

Av Anne C. Wangberg,
  • Tips en venn om denne siden

Embla trenger innspill til kandidater innen syv matpriser

En ny nordisk matpris, Embla, hyller det ypperste i det nordiske kjøkken. Seks bondeorganisasjoner står bak prisen som skal styrke den felles nordiske matidentitet og matkultur, og øke interessen for nordisk mat utenfor Norden.

Embla - Den Nordiske Matprisen
De nordiske bondeorganisationers Centralråd (NBC) har gått sammen om å etablere en nordisk matpris.
Embla vil bli delt ut annethvert år. Første gang blir i København i Danmark 23. og 24.august 2017, hvor Landbrug & Fødevarer er vert for prisen. Prisutdelingen finner sted i København i løpet av arrangementet ”Better food for more people” under Copenhagen Cooking.
Projektet støttes av Nordisk Ministerråd med formål om å styrke en felles nordiske matidentitet og kultur, samt å øke interessen for nordisk mat utenfor Norden.
Den 14. mars åpnes det for å foreslå kandidater til Emblas syv kategorier

På www.emblafoodaward.com
kan du foreslå deg selv, kollegan din eller et forbilde.

Tirsdag 14.mars  lanseres Embla - Den nordiske Matprisen. Navnet stammer fra nordisk mytologi der Embla var den første kvinnen. Målet er å styrke den felles nordiske matidentiteten og kultur, samt øke interessen for nordisk mat utenfor Norden.

Seks nordiske landbruksorganisasjoner, samlet under NBC (Nordiske Bondeorganisasjoners Centralråd), står bak prisen som også støttes av Nordisk Ministerråd. Bondelagsleder Lars Petter Bartnes er glad for det felles nordiske samarbeidet.

- Det er viktig med samarbeid på tvers av landegrensene for å fremme alle de gode råvarene som blir produsert i alle de nordiske landene. At vi som produserer disse supre råvarene er i førersetet er vi veldig fornøyd med, sier Bartnes.

Embla skal deles ut hvert annet år, og første gang blir i København 23. og 24.august 2017 i forbindelse med arrangementet «Better Food for More People» under Copenhagen Cooking.

Gode vinnersjanser

Den norske juryen er på plass og består av Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, kokk Even Ramsvik (tidligere Ylajali, nå en del av kokkekollektivet Lava) og redaktør Anya Seeberg Liaaen i Matmagasinet Nord.

- Som jurymedlem ser jeg fram til å bli bedre kjent med alt det som foregår innen ny nordisk mat i hele Norden. Vi vil ha gode mulighet er til å vinne hjem flere priser, men dette kan også være en «fot i bakken» for hva vi må jobbe mer med til 2019, mener kokk Even Ramsvik.

Det vil også være en felles nordisk jury som avgjør hvem av de nominerte som skal vinne Embla-prisene. Det deles ut Embla-pris 2017 i syv kategorier: Årets mathåndverker, Årets råvareprodusent, Årets mat til mange, Årets matformidler, Årets matdestinasjon, Årets matgründer og Årets mat til barn og unge.

Foreslå kandidater

Det er mulig å foreslå kandidater til Embla fra kl 1200 tirsdag 14.mars frem til 17.april 2017  kl. 24.00

Skjemaer for de syv ulike kategoriene finnes på http://www.emblafoodaward.com/. Der kan man også lese mer om matprisen.

Anya Seeberg Liaaen har jobbet med å løfte mat, design, produkter og arkitektur fra Norden og «Det nordiske kjøkken» i 20 år. Nå er hun et stolt medlem av Embla-juryen og gleder seg til arbeidet.

- De nordiske landene er ville og vakre, forblåste, regnfylte, snøtunge, solvarme, iskalde og helt unike. Smaken av Norden er gammel og ny, fermentert og røkt, brent, syltet, saltet, tørket og speket – men også frisk, myk og søt. Vi har fantastiske råvarer og verdens beste kokker, sier Anya Seeberg Liaaen.

 

-

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere