Ny kunnskap om mykotoksiner må følges opp

Av Per Ole Ranberg,
  • Tips en venn om denne siden

- Norsk mat skal være trygg å spise. Ny kunnskap om mykotoksiner må føre til praktisk handling.

Generalsekretær Per Skorge, arkivfoto: Eivor Eriksen.- Mattilsynet må følge opp anbefalingene fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet i regelverket sitt og i kontrollvirksomheten, understreker generalsekretær Per Skorge i Norges Bondelag.

Godt regelverk og tilstrekkelig kontroll

- Jobben som vitenskapskomiteen gjør er avgjørende for å sikre dette. Det er derfor viktig at denne type vurderinger blir gjort løpende. Forbrukeren avhengig av at matmyndighetene sørger for et godt regelverk og tilstrekkelig kontroll av maten, sier Skorge.

Avhengig av forbrukernes tillit

 Generalsekretær Skorge understreker at trygg mat er fundamentet for norsk matproduksjon. - Vi er som bønder, helt avhengig av at forbrukeren har tillit til maten vi produserer. Norsk mat er og skal være en kvalitetsgaranti for forbrukeren, sier han og uttrykker tilfredshet over at ny kunnskap blir tatt i bruk for å sikre at maten er trygg.

God oversikt

- Alle partier av norsk matkorn blir analysert for mykotoksiner. Vi har derfor god oversikt over situasjonen og har de nødvendige systemer for å sikre at regelverket følges opp, sier generalsekretær Per Skorge.

God agronomi avgjørende

Mykotoksiner i korn kan reduseres gjennom god agronomi. Eksempler på tiltak som reduserer innholdet av mykotoksiner, er: vekstskifte, pløying slik at halmrester blir tildekket, valg av kornsorter som tåler fuktig klima og høsting av kornet straks det er modent.

Les:

Ku på beite på Kjerringøy. Foto: VisualDays

Flere inn på eiersiden i Klimasmart Landbruk

Siden nyåret har åtte landbruksbedrifter- og organisasjoner gått inn som medeiere i prosjektet Klimasmart Landbruk. – Interessen og responsen har vært over all forventning, dette lover godt for næringas videre klimaarbeid, sier prosjektleder leder Tony Barman.

Svein Olav Thomassen og Kristina Hegge

To nye fylkesledere i Bondelaget

På fylkesårsmøtene i 2018 ble Kristina Hegge valgt som ny leder av Oppland Bondelag og Svein Olav Thommasen valgt som ny leder av Troms Bondelag.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere