Regjeringen la i dag fram en nasjonal bioøkonomistrategi. I strategien pekes det på at økt produksjon av fornybare biologiske produkter i alle bionæringer er en viktig forutsetning økt verdiskaping og sysselsetting innen bioøkonomi. Regjeringens strategi befester også «food first» som et gjeldende prinsipp.

- Strategien viser hvorfor vi trenger økt produksjonen i bionæringene og gir oss dermed noen langsiktige mål å jobbe etter. I tillegg er det positivt at regjeringen er så tydelig på «food first»-prinsippet, altså at befolkningens grunnleggende behov for mat kommer først, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Han mener også regjeringen gjør klokt i å vektlegge samarbeid på tvers av bionæringene og langs de ulike verdikjedene. Han peker på at veien videre blir å konkretisere felles målsettinger på kort og mellomlang sikt for det videre samarbeidet.

- Samarbeid langs hele verdikjeden er allerede arbeidsformen for norsk landbruk. Vår soleklare erfaring er at når mange skal gå i takt og jobbe sammen for å oppnå resultater til felles beste så trengs det tydelige mål for hvor man skal, sier Bartnes, som imøteser videre samarbeid mellom bionæringene innen både skog, jord og hav.

Regjeringens strategi berører ikke eierskapet til biomasseressursene. Bartnes mener at nasjonalt eierskap til bioressursene burde vært en sentral del av regjeringens bioøkonomistrategi.

- Norsk eierskap til oljeressursene og vannkraftressursene våre har vært en trygghet og en forutsetning for verdiskapingen på disse områdene. Nå er det det vesentlig å sikre at eierskapet til jord og skog fortsatt fordeles på mange sjøleiende bønder og skogeiere, slik at verdiskapningen kommer hele landet til gode, avslutter Bartnes.