Norske matperler på Hurtigruten

Av Ole Marius Aune Sandmo,
  • Tips en venn om denne siden

Hurtigruten ønsker å tilby en spennende meny med et bredt innslag av norsk lokalmat fra neste vårsesong. I et forprosjekt skal det nå jaktes på de norske matperlene som både norske og utenlandske passasjerer skal bli kjent med.

Hurtigruteskipet Nordlys forlater Trondheim havn. Foto: Trondheim Havn, CC-lisens fra flickr.com.  

- Mat er en viktig del av reiseopplevelsen for våre gjester – og norsk lokalmat er like eksotisk som norske fjell, fjorder og nordlys. Hurtigruten vil fortelle mathistorier fra matkulturen vi har i Norge og ønsker lokalmatprodusenter fra hele landet velkommen som leverandører. Kjøkkensjefene våre gleder seg til å få nye spennende råvarer og sette sammen nye retter med et tydelig, norsk kvalitetspreg, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

Nasjonalt utstillingsvindu for lokalmat

Hurtigruten vil samarbeide med Matmerk for å kartlegge aktuelle leverandører. Menyer blir deretter basert på hvilken strekning båtene til en hver tid befinner seg på og hvilke råvarer/produkter som er til rådighet.

- Det er ikke like enkelt som det høres ut for; vi må ha stabile kvalitetsleveranser levert til de ulike kaiene og et visst volum gjennom de ulike sesongene. Prosjektet kan bidra til å løfte mange lokalmatprodusenter og gjøre Hurtigruten til et nasjonalt utstillingsvindu for lokalmat fra hele Norge. Tenk så herlig om kaptein på vei til Bodø kan si over høytaleren ”Og på babord side har vi villsau som for øvrig serveres til middag i kveld sammen med en tradisjonell pølse laget på Helgeland! ”, sier adm.dir Nina Sundqvist i Matmerk.

Meld din interesse

Ansvarlig for arbeidet med lokalmat i Norges Bondelag, Kari Marte Sjøvik, oppfordrer alle gode lokalmatprodusenter til å melde sin interesse.

- Vi synes dette er et kjempebra initiativ fra en stor turistaktør som Hurtigruten er.  Det flotte med hurtigruta er at reisen går langs hele kysten og at turistene dermed kan få en smakebit av store deler av vår matkultur. Vil også få påpeke at Hurtigruta har innført alle fire sesongene på båtturene sine og at dette naturlig må gå inn i matserveringen i dette prosjektet, sier Sjøvik.

I den kartleggingsperioden prosjektet er i nå, oppfordres alle interesserte leverandører av lokalmat fra hele landet å registrere seg innen 1.august på www.hurtigruten.no/Utils/nyheter/lokalmat/

Fakta

- Målet er økt bruk av norske kvalitetsråvarer og mat/drikkeprodukter på Hurtigrutens 11 skip langs kysten
- Forprosjektet starter 1.august og avsluttes 1. februar 2014
- Prosjektet ”Lokalmat på Hurtigruten” gjennomføres fra vårsesongen 2014
- Forprosjekt til 1,6 mill kr er finansiert av Innovasjon Norge
- Matmerk skal kartlegge realistisk omfang av leverandører, produkter, volum, logistikk etc.
- Leverandører og produsentsammenslutninger vil inngå forretningsmessige avtaler med Hurtigruten
- Det reiser ca. 400.000 passasjerer med Hurtigruten hvert år og ca. 2 millioner måltider serveres om bord

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere