Embla - Den Nordiske Matprisen
De nordiske bondeorganisationers Centralråd (NBC) har gått sammen om å etablere en nordisk matpris som deles ut hvert andre år. Matprisen har fått navnet Embla etter den første kvinnene i nordisk mytologi. Ble første gang arrangert i 2017 med finale i København i august 2017. I år blir finalen i Reykjavik 1.juni 2019.

Prosjektet støttes økonomisk av Nordisk Ministerråd og har som formål å styrke den felles nordiske matidentiteten og kultur. Med denne prisen ønsker man også å øke interessen for nordisk mat utenfor Norden.

Bondeorganisasjonene som står bak Embla:
Norges Bondelag, Norge
Bændasamtök Íslands, Island
Landbrug & Fødevarer, Danmark
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Finland
Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund, Finland
Lantbrukarnas Riksföbund, Sverige
Bóndafelag Føroya, Færøerne

Nå er jakten i gang for å finne norske kandidater. Prisen er den eneste matprisen som deles ut på tvers av alle de nordiske landene og fra 1.mars kan du forslå kandidater i kategoriene: Råvareprodusent, Matformidler, Mathåndverker, Matdestinasjon, Mat til mange, Matgründer og Mat til barn og unge.

Påmelding skjer via nettsiden www.emblafoodawards.com innen 1.april. Søknaden kan skrives på engelsk eller norsk. Trykk på linken "Nominate for Embla 2019"og velg kategori.

Man kan innstille seg selv eller for eksempel en kollega, et forbilde, en organisasjon, produsent eller destinasjon. Fellesnevneren er at de brenner for norsk matkultur, -produksjon eller -formidling.

Seks nordiske landbruksorganisasjoner, samlet under NBC (Nordiske Bondeorganisasjoners Centralråd), står bak prisen som også støttes økonomisk av Nordisk Ministerråd.

Ny norsk vinner?

Prisen deles ut hvert andre år og ble for første gang arrangert i København i 2017. Da gikk Norge til topps med Geitmyra Matkultursenter i kategorien Mat til barn og unge.

- Å jobbe med å gi barn og unge kunnskap om å ta bærekraftige matvalg blir stadig viktigere. Mange av barna som vi møter vet ikke hvor maten kommer fra eller hvordan den blir til. I all formidling vi gjør er vi enda mer bevisste på å løfte frem bonden, norsk landbruk og norsk matkultur. Siden vi var så heldige å vinne i 2017 har vi åpnet et nytt matkurtursenter midt i Norges matfat, i Ringsaker kommune i Brumunddal. Der gir vi barna en nærhet og forståelse av hva som skal til for at vi skal kunne ha mat på bordet hver eneste dag, sier undervisningsansvarlig ved Geitmyra, May Britt Stormoen.

Vil løfte nordisk matkultur

Målet med Embla er å styrke den felles nordiske kulturen og matidentiteten, og øke interessen for den nordiske maten også utenfor Norden. 

- Smaken av Norden er i vinden som aldri før. Kokker og forbrukere fra hele verden er fascinert av råvarene våre, og henter inspirasjon fra oss her oppe. Det skjønner jeg godt - for vi har et helt spesielt klima og terroir, vi lager fantastiske produkter, og det er skjer utrolig mye spennende i det langstrakte landet vårt, sier jurymedlem Anya Seeberg Liaaen, gründer av matmagasinet NORD.

I tillegg består juryen av kokk Even Ramsvik (tidligere Ylajali, nå en del av kokkesamarbeidet Lava), Bondelagskokk Halvar Ellingsen (bla.a. tidligere kokkelandslaget) og Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

- De nordiske landene har råvarer i verdensklasse og stolte mattradisjoner. Jeg er spesielt glad for at vi jobber på tvers av landegrensene med et felles mål om å løfte det unike ved nordisk matproduksjon, sier Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag.

Nye kandidater

Juryen skal velge ut syv norske kandidater som går videre til den Nordiske finalen. Den norske juryen, med juryleder Even Ramsvik i spissen, skal være en del av en felles nordisk jury som skal finne syv vinnere i Reykjavik 1.juni.

- Det foregår mye spennende utvikling innen råvarer og matkonsepter i Norge. Å konkurrerer mot noe av det beste som finnes i andre nordiske land gir oss en pekepinn på hvor listen skal ligge, også i Norge. Om vi når helt til topps får vi vite på finaledagen 1.juni, sier Even Ramsvik.