Norges nye mathall har åpnet

Av Marthe Haugdal,
  • Tips en venn om denne siden

30 spesialbutikker og spisesteder skal friste de besøkende i den nye Mathallen i Oslo.


Leder Nils T.Bjørke besøkte Melkerampa inne i Mathallen.

Den gamle fabrikkhallen ved Akerselva på Vulkan i Oslo skal være et sted for matglede og mathistorie, og ønsker å tilby mat og drikke av høy kvalitet med vekt på det unike.

 - Vi gratulerer Mathallen med åpningen. Vi er glade for at det satses på mangfold og kvalitet. For Norges Bondelag er det spesielt kjekt at en her kan få oppleve det brede norske matmangfoldet med stadig flere aktører, og håper også at dette vil gjelde mangfoldet i norsk drikke, sier leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag.

Blant de 30 butikkene og restaurantene som har fått plass i Norges første og eneste mathall, er blant annet Tine meieriers ”Melkerampa”, ”Smak av Valdres” med lokalprodusert mat og drikke fra Valdres, og ”I Kongens Hage”, et regionalt gårdsutsalg med kortreiste varer fra området rundt Oslofjorden.

Alternativ til kjedemakt

Ifølge markedssjef Frode R. Malmo skal Mathallen et senter for norsk matkultur, og et treffpunkt for både mannen i gata og de som er spesielt interessert i mat.

- Her blir det muligheter til å se, smake, lytte og nyte mat og drikke som ikke finnes så mange andre steder.

- Dette er en alternativ kanal som går utenom de store matkjedene. Vi håper at alle vil støtte opp slik at dette blir en viktig arena for produsenter, og videreutvikling av norsk matkultur og matstolthet, sier Bjørke.

Disse aktørene er på plass i mathallen:

Annis Pølsemakeri
Atelier Asian Tapas
Baker Nikolaisen
Barramon
Champagneria Bodega
Comer Con Arte
Delikatysk
Den blinde Ku
Friends Fair Trade
Frøya Sjømat
Grünerløkka Brygghus
Hello Good Pie
Hotel Havana
Husets
I Kongens Hage
Kulinarisk Akademi
Ma Poule
Matsalen
Melkerampa
Slakterhuset
Smak av Valdres
Smelteverket
Solberg & Hansen
Sous Vide Norge
Stangeriet
Torget
Via Italia
Von Porat
Vulkan Frukt og Grønt
Vulkanfisk
Ølhandleriet
Øltorget

Støtter felling innenfor ulvesona

Rovviltnemndene i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold går inn for å ta ut tre revirer innenfor ulvesona under vinterens lisensjakt. – Nemndene tar ansvar og følger opp Stortingets politikk, sier Einar Frogner, rovviltansvarlig i styret i Norges Bondelag.

Kornet tørker bort på Romerike.

For seint for kornet

Årets kornavling kan bli om lag halvparten av det normale, mens mye av graset fortatt kan berges.

Frokostseminar om Klimasmart Landbruk, 18. juni

Status og fremdrift for Klimasmart Landbruk

Klimasmart Landbruk er næringas viktigste fellessatsing for å redusere klimaavtrykket på norske gårdsbruk. Se opptak fra frokostseminar for å lære mer om prosjektet og videre arbeid fremover.

Nedbygging av matjord

Mindre matjord omdisponert i 2017

Ferske tall fra SSB viser at 4025 dekar dyrka mark matjord ble omdisponert til andre formål enn landbruk i 2017. Dette er en nedgang på nesten 2000 dekar fra i 2016.

Forholdstallet for kvote på kumelk økes fra 0,98 til 0,99

Etter ekstraordinære kvotedrøftinger for kumelk for 2018 mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbruks-og matdepartementet, ble man enige om å øke forholdstallet for disponibel kvote fra 0,98 til 0,99. Tørke og usikkerhet om fôrsituasjonen spilte inn på beslutningen.

Styret i årsmøtesalen

Nullvisjon for dårleg dyrevelferd

Norges Bondelag godtar ikkje dårleg dyrevelferd og vil ha nullvisjon for dyrevelferdssaker. Det inneber at regelverket på dyrevelferd skal følgjast på alle norske husdyrbruk.

Årsmøte 2018

Se opptak fra Bondetinget 2018

Norges Bondelag sitt årsmøte gikk av stabelen 6. og 7. juni på Lillehammer. Her kan du se opptak fra innledninger og debattene.

Lars Petter Bartnes

Bartnes gjenvalgt som leder i Norges Bondelag

Norges Bondelag samlet til årsmøte på Lillehammer 6. og 7. juni har i dag gjenvalgt Lars Petter Bartnes (49) som leder. Bjørn Gimming er gjenvalgt som 1. nestleder og Frøydis Haugen er gjenvalgt som 2. nestleder for organisasjonen.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
20
Juni

Generalforsamling i BS

Landbrukets hus
Onsdag
20
Juni

Styremøte i Norges Bondelag

Landbrukets hus
Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek

Våre samarbeidspartnere