Norge trenger bonden

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

Lokale bondelag er i disse dager ute i lokalmiljøet for å vise at Norge trenger bonden og lokke fram folks indre bonde.

Gjennom en kampanje i hele organisasjonen vil vi vise at matproduksjon og den norske bonden er viktige bidragsytere i samfunnet. Her er noen glimt av all aktiviteten i lokale bondelag.

Mange deler dei verdiane som landbruket står for, og er positive til norsk matproduksjon. Vi tør påstå at det bur ein indre bonde i dei fleste. Men veit dei om det? I desse dagar er lokallaga ute og snakkar med forbrukarar og politikarar under kampanjen "Norge treng bonden". Her kan dei som vil blant anna ta "bondetesten" for å kartlegge kva slags bonde ein er. To av lokallaga som har vore ute og testa er Førde og Jølster.

Førde Bondelag besøkte formannskapet med informasjon om landbruksnæringa i kommunen. Her deler Karin Øverli Grøneng ut buttons til politikarane.

Førde Bondelag besøkte formannskapet med informasjon om landbruksnæringa i kommunen. Her deler Karin Øverli Grøneng ut buttons til politikarane.

Fikk se hvor tacoen kommer fra

Telemark Bondelag inviterte 150 skoleelever på gårdsbesøk, les saken i Porsgrunns Dagblad.

Flere lag i Sogn og Fjordane har vært i sving.

Geir Støfring frå Jølster Bondelag tek bondetest på representantar på fylkesting for ungdom. Her var det mange bondespirar, framtidsbønder og skåpbønder.

Bildet er fra Rendalen Bondelags stand på Åkrestrømmen sist helg. Her fikk befolkningen bryne seg på bondetest, og hver sin bondebutton etter gjennomført test.  Å gå våren i møte prydet med grønn bondespirebutton må da vel være en liten hverdagsdrøm for noen hver!

Førre veke arrangerte Bjørnefjorden Landbrukskontor inspirasjonsmøte for Landbruk i Bjørnefjordsregionen. Under middagen fekk dei vel 30 middagsgjestene sjansen til å finna ut av kva for bondetype dei er. Fusa Bondelag stilte med bonde-quiz, og alle fekk kvar sin Bondebutton med seg heim. Ordførar i Samnanger, Marit Aksnes Aase, har valt Bondevenn.

Lokallagsleiar i Fusa Bondelag, Lars Inge Vik, presenterer quizen.

Bybonde, Framtidsbonde, Bondevenn, Bondespira, Skapbonde eller rett og slett Bonde? Bondelaget sin kampanje i år går ut på å finna sin indre bonde. Er du ikkje sikker, vil eit spørjeskjema hjelpa deg på rett veg. Les mer hos Hordaland Bondelag.

Kampanjen fortsetter utover våren, med arrangement i mange store byer og Bondefrokost foran Stortinget 8. april.

 

Ku på beite på Kjerringøy. Foto: VisualDays

Flere inn på eiersiden i Klimasmart Landbruk

Siden nyåret har åtte landbruksbedrifter- og organisasjoner gått inn som medeiere i prosjektet Klimasmart Landbruk. – Interessen og responsen har vært over all forventning, dette lover godt for næringas videre klimaarbeid, sier prosjektleder leder Tony Barman.

Svein Olav Thomassen og Kristina Hegge

To nye fylkesledere i Bondelaget

På fylkesårsmøtene i 2018 ble Kristina Hegge valgt som ny leder av Oppland Bondelag og Svein Olav Thommasen valgt som ny leder av Troms Bondelag.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere