Da skal vinnerne av den matprisen Embla offentligjøres i Reykjavik. Nominerte fra Sverige, Danmark, Finland, Island, Færøyene, Ålandsøyene og Norge er med i finalen der en nordisk jury skal kåre en vinner i syv ulike kategorier. 

De nordiske bondeorganisasjonene står bak etableringen av prisen der målet er å styrke en felles nordisk matidentitet og -kultur. Prisen støttes økonomisk av Nordisk Ministerråd.

Over 100 kandidater

Den norske juryen fikk i år inn over 100 forslag til kandidater som de nå er blitt til syv nominerte.

- Det er mange spennende og sterke kandidater fra Norge. Nå gjenstår å se om noen av disse klarer å nå helt til topps, sier Halvar Ellingsen, jurymedlem og Bondelagskokk. Han skal være en del av den Nordiske juryen på Island.

For to år siden gikk Norge helt til topps med Geitmyra matkultursenter for barn i kategorien «Mat til barn og unge.»

Dette er de norske kandidatene 2019

Årets Mathåndverker:            Indre Oslo Matforedling, IOM (Oslo/Akershus)

Årets Råvareprodusent:         Rodrick Sloan (Nordland)

Årets Matgründer:                 Rørosmeieriet (Trøndelag)

Årets Mat til barn og unge:    Norsk smaksskule (Oppland og hele landet)

Årets Matformidler:               Heidi Bjerkan og Jon Fredrik Skauge (Trøndelag)

Årets Matdestinasjon:            Arktisk mat (Nordland)

Årets Mat til mange:              Matvalget (Akershus og hele landet)

Norden i fokus

Det nordiske kjøkkenet får stor oppmerksomhet rundt om i verden, og man håper Embla vil styrke denne interessen.

Den norske juryen består av kokk Even Ramsvik, grunnelgger av Matmagasinet Nord Anya Seeberg Liaaen, Bondelagskokk Halvar Ellingsen og Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag. 

-Jeg gleder meg og er stolt over å representere så mange dyktige nominerte. De viser bredden og mangfoldet i alt det som skjer innen norsk matproduksjon, formidling og utvikling, sier Bartnes.