Kåringen av årets unge bonde er et viktig ledd i Norges Bygdeungdomslag (NBU), McDonald’s og Nationens samarbeid for å øke rekruttering og status til landbruket. I fjor kom det inn mer enn 250 forslag til unge bønder som er et godt forbilde for andre ungdommer.

– Skal vi opprettholde et norsk landbruk i fremtiden er det viktig at flere unge søker seg til grønne utdanninger. Vi håper at denne kåringen bidrar til å øke stoltheten blant unge bønder og at flest mulig engasjerer seg i jakten på årets unge bonde, sier Erik Krogrud, leder i NBU.

Kåres på Norges største landbruksutstilling
Nytt av året er at det kåres én finalekandidat fra hver landsdel, og den endelige vinneren kåres på Agroteknikk-messen på Lillestrøm 15. november. Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum leder juryen.

Skal inspirere andre
En undersøkelse Norstat gjennomførte i vår, på oppdrag fra Grønn utdanning, viste at en av to under 30 år mener en grønn utdanning gir mange muligheter i fremtiden. Fjorårets vinner av årets unge bonde, Elisabeth Holand fra Vestvågøy i Lofoten, er et levende eksempel på dette. Med egen gård med melk-, storfe- og potetproduksjon, har hun både deltatt aktivt i politikk og i lokalmiljøet i Nordland.

– Vi er sikre på det finnes flere unge bønder som Elisabeth der ute, og vi oppfordrer alle som kjenner en inspirerende bonde til å melde ham eller henne på i konkurransen, sier sjefredaktør i Nationen, Mari Velsand.

Slik nominerer du din kandidat:

  • - Gå inn på Grønn utdanning sin facebookside og fyll ut det enkle skjemaet som dukker opp, eller send e-post til aretsungebonde@gmail.com
  • - Du kan foreslå en eller flere venner, eller deg selv, som kandidat
  • - Skriv en kort begrunnelse for hvorfor din kandidat bør vinne og legg gjerne ved et bilde
  • - Kandidaten må være: under 35 år — et godt forbilde — og matprodusent
  • - Fristen for å melde på kandidater er: 22.10.2012

Les om Elisabeth Holand som ble årets unge bonde 2011 og Roar Grødeland som ble årets unge bonde i 2010.