—Halvparten av befolkningen vil i løpet av livet gå gjennom perioder der den psykiske helsa utfordres. Landbruket skiller seg ikke fra resten av samfunnet her. Gjennom denne nettsiden gjør vi et målrettet grep for å øke bevisstheten og kunnskapen i næringa om temaet, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag. 

På nettsiden finner du 12 forskjellige intervjuer som forteller om ulike sider ved psykisk helse. Fra bonden med egne erfaringer med psykisk sykdom, til fagpersoner fra Rådet for psykisk helse og Mattilsynet, og bønder som gir sitt perspektiv på hva som kan gjøre en forskjell i hverdagen. Siden er finansiert ved hjelp av sentrale bygdeutviklingsmidler og Extrastiftelsen.

De som er filmet byr på seg selv i et genuint ønske om å bidra til større åpenhet om temaet, i håp om at flere kan hjelpes tidligere for å unngå at dyr og mennesker lider. Historiene har ulike innfallsvinkler og dreier seg om alt fra de som har mistet nesten hele avlingen i brann, depresjoner og til de som har dannet egne møteplasser for å få samlet andre i samme situasjon.

Spør om hjelp

— Livet er ingen rett linje, sier generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse.

Noe Odd Christian Stenerud fra Godøya på Sunnmøre har fått erfare. Med tre barn, flere frivillige verv og over 50 kyr kan dagene bli både lange og tøffe. Hvis du legger på tre ryggprolapser i tillegg er det ikke vanskelig å forstå at veggen kan nærme seg.

—I en slik setting er det lett at vi kjører for hardt, og snart merker at kreftene ikke er der som de var før. Da er det utrolig viktig at du stopper opp og spør deg selv; "Hva er det som betyr noe for meg?" Les hele historien og se filmen om Odd Christian her.

Trenger du hjelp? Både i helsevesenet, frivillige organisasjoner og i landbruket finne det ressurser som kan hjelpe når en selv eller noen man kjenner står i en krevende situasjon. Klikk her for å lese om de ulike hjelpetilbudene.