Nå er det opp til Ikea

Publisert 23.06.2015
  • Tips en venn om denne siden

Politikerne i Vestby gav klarsignal til å bygge møbelhus på Delijordet. Nå er det bare Ikea selv som kan redde et av landets beste kornjorder.

Delijordet i Vestby i Akershus

Samtlige partier i kommunestyret i Vestby, utenom KrF og Senterpartiet, stemte i går for en reguleringsplan som vil tillate bygging av at nytt møbelvarehus på Delijordet.

Kornjordet er et av de beste i landet, og at Ikea vil bygge akkurat her har fått mye oppmerksomhet. Kornbonde og leder av foreningen jordvern i Oslo og Akershus, Øyvind Kjølberg, er en av de som har arbeidet lenge for å få kommunepolitikerne til å se verdien av å verne om kornproduksjonen.

-    De dominerende partiene i Vestby, Høyre og Arbeiderpartiet, har vært umulig å rokke, så det overrasker meg ikke at kommunestyret stemmer som de gjør. Allikevel er det svært beklagelig at man i praksis ikke engang vurderte andre alternativer enn å bygge akkurat her, sier Kjølberg.

LES OGSÅ:Møtte Ikea om Delijordet

Ikea avgjør

Regjeringen Solberg har allerede gitt sitt ja til prosjektet, og gårsdagens vedtak i kommunestyret betyr at det nå er helt og holdent opp til Ikea selv om de vil bygge eller ikke. Gjennom hele prosessen har selskapet holdt fram at de ikke vil gjøre det dersom den totale matproduksjonen ikke blir opprettholdt. Denne våren leverte Bioforsk en rapport hvor de på oppdrag fra Ikea har vurdert muligheten for å flytte jorda.

-   All erfaring fra tidligere tilsier at det ikke er mulig å flytte jorda og samtidig beholde kvaliteten. Bioforsk har også innrømmet at det er usikkerhet knyttet til prosjektet. Muligheten er stor for at det ikke vil bli dyrket korn på den nye jorda i det hele tatt. Jeg kan ikke se at denne løsningen vil ivareta lovnaden om ikke å skade norsk matproduksjon, sier Kjølberg.

Stort ansvar

Til Vestby Avis sier Pål Walberg i Ikea Norge at han nå vil sende en investeringssøknad til selskapets globale investeringskomitè, hvor han håper på en avgjørelse på nyåret.  

- Nå hviler det et svært tungt ansvar på Ikeas skuldre. Befolkningen i Norge vokser og vi må produsere mer mat i framtiden. Da kan vi ikke bruke den beste matjorda vår til å bygge møbelvarehus.  Ikea har garantert at de ikke vil bygge dersom det går på bekostning av matproduksjonen. Tiden er kommet for å legge handling bak de ordene og skrinlegge planene på Delijordet, sier 2. nestleder i Norges Bondelag, Brita Skallerud.       

    

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere