Nå er det opp til Ikea

Publisert 23.06.2015
  • Tips en venn om denne siden

Politikerne i Vestby gav klarsignal til å bygge møbelhus på Delijordet. Nå er det bare Ikea selv som kan redde et av landets beste kornjorder.

Delijordet i Vestby i Akershus

Samtlige partier i kommunestyret i Vestby, utenom KrF og Senterpartiet, stemte i går for en reguleringsplan som vil tillate bygging av at nytt møbelvarehus på Delijordet.

Kornjordet er et av de beste i landet, og at Ikea vil bygge akkurat her har fått mye oppmerksomhet. Kornbonde og leder av foreningen jordvern i Oslo og Akershus, Øyvind Kjølberg, er en av de som har arbeidet lenge for å få kommunepolitikerne til å se verdien av å verne om kornproduksjonen.

-    De dominerende partiene i Vestby, Høyre og Arbeiderpartiet, har vært umulig å rokke, så det overrasker meg ikke at kommunestyret stemmer som de gjør. Allikevel er det svært beklagelig at man i praksis ikke engang vurderte andre alternativer enn å bygge akkurat her, sier Kjølberg.

LES OGSÅ:Møtte Ikea om Delijordet

Ikea avgjør

Regjeringen Solberg har allerede gitt sitt ja til prosjektet, og gårsdagens vedtak i kommunestyret betyr at det nå er helt og holdent opp til Ikea selv om de vil bygge eller ikke. Gjennom hele prosessen har selskapet holdt fram at de ikke vil gjøre det dersom den totale matproduksjonen ikke blir opprettholdt. Denne våren leverte Bioforsk en rapport hvor de på oppdrag fra Ikea har vurdert muligheten for å flytte jorda.

-   All erfaring fra tidligere tilsier at det ikke er mulig å flytte jorda og samtidig beholde kvaliteten. Bioforsk har også innrømmet at det er usikkerhet knyttet til prosjektet. Muligheten er stor for at det ikke vil bli dyrket korn på den nye jorda i det hele tatt. Jeg kan ikke se at denne løsningen vil ivareta lovnaden om ikke å skade norsk matproduksjon, sier Kjølberg.

Stort ansvar

Til Vestby Avis sier Pål Walberg i Ikea Norge at han nå vil sende en investeringssøknad til selskapets globale investeringskomitè, hvor han håper på en avgjørelse på nyåret.  

- Nå hviler det et svært tungt ansvar på Ikeas skuldre. Befolkningen i Norge vokser og vi må produsere mer mat i framtiden. Da kan vi ikke bruke den beste matjorda vår til å bygge møbelvarehus.  Ikea har garantert at de ikke vil bygge dersom det går på bekostning av matproduksjonen. Tiden er kommet for å legge handling bak de ordene og skrinlegge planene på Delijordet, sier 2. nestleder i Norges Bondelag, Brita Skallerud.       

    

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Fredag
16
Mars

Fylkesårsmøte Telemark

Bø Hotell i Bø
Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere