Møter bybønder på Matstreif

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

I dag starter Norges største matfestival, og på Bondelagets stand kan alle så sin egen reddik og ruccola.

Matstreif er Norges største matfestival og arrangeres årlig av Innovasjon Norge. Årets festival er den 12. i rekken og estimert antall besøkende i 2015 var 200.000.

I år ønsker Bondelaget å inspirere flere til å dyrke grønnsaker, og vi viser hva de kan få til selv med liten plass til å dyrke. Selv om høsten er her, er det noen vekster det fortsatt er mulig å så. På Bondelagets stand kan alle så sin egen reddik og ruccola som de får med hjem. Slik kan flere bli bybønder.

- Det er mange hyggelige folk her, som er opptatt av mat. Dette er den beste måten å kommunisere med folk om Bondelagets budskap. Det er viktig at bybefolkningen og bybønder får høre fra bonden hvilke muligheter vi ser for oss for norsk landbruk framover, sier Tor Jacob Solberg som står på stand for Norges Bondelag fredag.

Tor Jacob Solberg på Bondelagets stand på Matstreif.

Mangfoldet på Matstreif er stort, med god mat fra hele landet. De fleste råvarene til de norske produktene på Mastreif kommer fra bonden. Derfor er det en selvfølge at bonden og Bondelaget også er tilstede på Matstreif.

Du finner Bondelaget på stand 88.

Årets Matstreif finner sted på Rådhusplassen og på Kontraskjæret i Oslo. Her vil store og små matentusiaster kunne møte produsentene og få muligheten til å smake seg gjennom noe av det beste Norge har å by på av kvalitetsvarer. Det er til sammen litt over 200 ulike utstillere i år, som alle har som formål å øke entusiasmen og kunnskapen rundt norsk mat og drikkekultur.

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere