Miljødirektoratet sier ja til import av GMO-mais

Av Marthe Haugdal,
  • Tips en venn om denne siden

- Miljødirektorater tar ikke hensyn til naturen utenfor Norge, sier Lars Petter Bartnes i Bondelaget.


Miljødirektoratet sier ja til import av GMO-mais

Miljødirektoratet ønsker ikke at den insektresistente genmodifiserte maisen MON810 blir tillatt å dyrke i Norge, men sier ja til import. Årsaken er at de mener GMO-maisen kan skade naturen.

- Bærekraftig utvikling er ikke noe vi kan ha for oss selv i Norge uten å tenke på naturen i andre land. På bakgrunn av klare risikovurderinger er det sagt nei til dyrking her til lands. Det er derfor helt ulogisk å si ja til import når vi vet at den samme risikoen er til stede i landene der maisen dyrkes, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag.

Spania er det eneste landet i EU der det dyrkes GMO. Der har de negative konsekvensene av introduksjonen av MON810 for konvensjonelle bønder vært store. Det er blant annet store problemer med GMO- forurensing til bønder som ikke dyrker MON810.

- Vi må ta hensyn til naturen utenfor Norges grenser også. Situasjonen i Spania viser at GMO-maisen kan skade naturen. Ved at Miljødirektoratet sier ja til import må de synes det er greit at GMO-maisen dyrkes i andre land til tross for at den kan skade naturen. Ingen kan med sikkerhet si hva de langsiktige konsekvensene kan bli for menneskers og dyrs helse ved produksjon og konsum av GMO. Det er et politisk ansvar å sørge for at miljø- eller helseskadelige produkter ikke blir godkjent for salg, sier Bartnes.

Les også:Ministeren lovet at en avgjørelse om forbud mot en rekke GMO-sorter vil bli tatt ganske snart.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere