Bondelagskokk
Bondelagskokken utnevnes annethvert år og skal gjennom sitt engasjement og virke som kokk være med å skape entusiasme og interesse for bruk av norske råvarer.

– Vi har så fantastiske råvarer her i Norge og som kokk vil jeg helst bruke det beste. Så enkelt er det!

Hun er kjøkkensjef og medeier av restauranten Le Bistro i Trondheim. I likhet med en annen Bondelagskokk-finalist, merker hun en sterk økning av gjester som er ute etter hele opplevelsen ved å spise ute. Det gleder henne at flere blir mer nysgjerrige og kvalitetsbevisste i søken etter gode matopplevelser.

– Folk i Trondheim har blitt mye flinkere til å spise ute og å prøve nye ting. Resultatet av dette har vært en eksplosjon av kule og kunnskapsrike restauranter i Trondheim. Det er utrolig kult å få lov til å være en del av det, sier hun entusiastisk.

Midt i matfatet

Le Bistro i Trondheim. (Foto: Anniken Zal Furunes)Trondheims-kokken bor og jobber «midt i matfatet», som hun selv kaller det. Dette har gjort henne veldig bortskjemt når det gjelder tilgangen til kortreiste råvarer av høy kvalitet. De norske kravene til ren produksjon og god dyrevelferd, samt klimaet og naturressursene vi har i Norge, gjør at de norske råvarene bringer fram de aller beste smaksopplevelsene, mener hun. Derfor gleder hun seg stort over å ha de beste forutsetningene for at gjestene kommer igjen og igjen.

– Hvis man ikke får en god smaksopplevelse kommer man ikke tilbake.

Samtidig handler det om matkultur og historie for den inspirerende kokken.

–  Jeg synes det er kjempemorsomt å holde på med litt «gamle» tilberedningsmetoder, som speking, sylting, safting og fermentering. Gjennom dette føler jeg også at en bit av historien bevares, forteller hun.

Urbant landbruk

Lidenskapen for mat og matlaging startet på kjøkkenbenken til farmor. Med stor hage har farmoren alltid vært selvforsynt og Evensen fikk tidlig kjennskap til hvor maten kom fra og hvordan den ble til. Når hun var så heldig som fikk vokse opp med denne matgleden var det bare naturlig for henne å utvikle dette videre og bli kokk, forteller hun.

– Farmor er samlingspunktet i familien og har alltid disket opp med det deiligste. Hun har også alltid hatt verdens største hage, der hun har vært selvforsynt hele året. Det har alltid vært min drøm å gå i hennes fotspor.

Le Bistro (Foto: Anniken Zal Furunes)Hun er allerede godt i gang i disse fotsporene. I egen hage og eget drivhus dyrker hun jordskokk, poteter, løk, grønnkål, asparges, tomater og agurker, i tillegg til epler, plommer og flere ulike typer bær. Hun involverer alltid kollegaene i hele prosessen, fra råvarene blir til og helt til de ligger på tallerkenen, og opplever at alle vokser og setter stor pris på dette. Å videreføre denne kunnskapen til lærlinger ligger hennes hjerte nært.

– Det er noe eget å kunne få servere det du har dyrket selv. Man blir mye mer nøysom og det blir tilnærmet null svinn når du har sådd, vannet, plantet, vannet, luket, vannet, luket, vannet, vannet, vannet og sanket selv. Jeg ser ofte stjerner i øynene til lærlingene som føler stolthet over dette. Det er den beste følelsen å få være med på å skape og det gir meg stor glede å kunne være med å inspirere morgendagens helter, sier hun.

Målet mitt er å sende gode og flinke ambassadører ut av dørene med fagbrev, og med lokalmat og bærekraft i ryggmargen.

Vil bli Bondelagskokk

På toppen av hennes sterke kokkefaglige kompetanse var det spesielt hennes sterke vilje til å inspirere til urbant landbruk, samt hennes imponerende arbeid med lærlinger, som ble trukket fram av juryen som valgte ut Evensen som finalist i kåringen av den neste Bondelagskokken. Dette ble også fremhevet da hun vant Kokkeprisen under Matprisen 2019. Hun forteller at hun til daglig har to lærlinger på Le Bistro.

– Jeg brenner for å vise sunne og trygge veier for lærling i et miljø der alle kan være seg selv på arbeidsplassen. Dette mener jeg er eneste måten å bevare vårt fag og vår kompetanse i yrket for kommende generasjoner. Målet mitt er å sende gode og flinke ambassadører ut av dørene med fagbrev, og med lokalmat og bærekraft i ryggmargen.

Selv om hun er opptatt av å dyrke en del råvarer selv, understreker hun at hun er helt avhengig av god kontakt og godt samarbeid med produsenter og leverandører. Når det gjelder råvarer er det nemlig mye forskjellig hun liker å jobbe med.Mette Julius Evensen ønsker å bli bedre kjent med bonden

– Det blir vanskelig å ikke snakke om sjømat, men det er også noe deilig over sesongene vi har. Det er lite som slår årets første jordbær eller asparges. Men sopp og viltsesongen kan jo heller ikke komme fort nok. Når endelig januar og skreifiske er i gang, er jo det også fantastisk! Så kommer lammingen og tar over. Tenk så heldige vi er, smiler hun.

Samtidig er den dyktige kokken åpen om at det er mye mer å gjøre seg kjent med. Dette er mye av motivasjonen for å bli den neste Bondelagskokken.

– I tillegg til å være et godt forbilde for andre og spre kunnskap og engasjement, ønsker jeg å bli enda bedre kjent med bonden og de ulike produksjonene vi har i landet, avslutter Evensen

Så gjenstår det å se hvem som til slutt blir Bondelagskokk 2022-23.

Kåringen vil foregå 3. februar under Det Norske Måltid og sendes på Matkanalen fra kl. 19:30.