FAKTA OM KVOTEDRØFTINGENE:
- Årlige drøftinger mellom landbruksnæringa og -myndighetene. Baserer seg bla. på prognoser fra Tine på hvor mye melk som vil produseres og hvor mye markedet vil etterspørre.  
- Produksjonen reguleres ved å justere forholdstallet som angir hvor stor del av melkekvotene bonden kan levere.
- Med forholdstallet 0,96 kan bonden produsere 96 prosent av kumelkkvoten.
- Forholdstallet for geitemelk beholdes på 0,94.
- Produseres det mer enn forholdstallet angir, ilegges overproduksjonsavgift.  

De årlige kvotedrøftingene mellom landbruket og staten fant sted i dag. I praksis angir dette hvor stor del av kvoten sin bonden kan levere. Med bakgrunn i prognoser for i 2020, valgte Landbruks- og matdepartementet å sette forholdstallet for disponibel kvote på kumelk til 0,96. Dette er i tråd med Tines anbefalinger, og støttes av Bondelaget. Forholdstallet for geitemelk beholdes på samme nivå som i dag, 0,94, etter innspill fra Bondelaget. Dette er ett prosentpoeng høyere enn Tines innspill.

Skyldes eksportstopp

Forholdstallet er i dag på 0,98. Nedgangen på to prosentpoeng følger av avtalen om nedskalering av melkeproduksjonen som Bondelaget og departementet inngikk i oktober, for å møte hverdagen uten eksportstøtte til Jarlsbergost. Det største kuttet på forholdstall etter avtalen om nedskalering, vil komme i kvoteåret 2021.

- Framover blir det et redusert marked for melk, og derfor må forholdstallet settes lavere. Det viktigste her er å få markedet i balanse, sier Lars Petter Bartnes.

- Jeg er glad for at det ikke er behov for å sette forholdstallet enda lavere nå. I fastsettelsen av hvor mye melk som kan produseres i årene framover, blir det viktig å følge markedet tett, sier Lars Petter Bartnes.

Markedsregulator Tine anslår at det totalt vil veies inn 1 481 millioner liter kumelk i år, og at det er behov for 1 465 millioner liter neste år.

Stabilt forholdstall for geitemelk

For geitemelk er det forventet inngang på 19,6 millioner liter i 2020. Samtidig er det et kommersielt behov for 15,9 millioner liter melk i 2020. Det er en økt anvendelse, og skyldes blant annet positiv satsing på hvit geitost.

- Det er viktig for geitebøndene at de kan produsere på omtrent samme nivå som i dag. Det er avgjørende at Tine fortsatt arbeider hardt for å øke anvendelsen av geitemelk, sier Bartnes.