Melkebonde på Det Norske Måltid

Av Marthe Haugdal,
  • Tips en venn om denne siden

Arne Hjeltnes bruker melkekartongen som veiviser når han skal besøke melkebonden Ole Kittil Næss i Det Norske Måltid.

Melkebonde Ole Kittil Næss og Arne Hjeltnes skåler i melk. Foto: Parkas Production/Tellus New Production


Søndag 2. desember er Sørpå i fokus på Det Norske Måltid 2012.

Melkebonden Ole Kittil Næss fra Vålen gård rett utenfor Hokksund får besøk av Arne, som har brukt melkekartongen som veiviser til gården. Melkebonden er nemlig en av Tines bønder som profileres på melkekartongen.

På gården driver melkebonden med NRF-ku. Ku-rasen høster skryt for å være en verdensmester på fruktbarhet og helse, noe som gir både melk og kjøtt i toppkvalitet.

Vi blir tatt med til Holte Gård i Drangedal og stifterbekjentskap med en av finalistene – andekråsconfit.

I Kragerø blir vi presentert for pølsemakeren Benedicte Brubakken som er deltager på matlaget Sørpå. Her slynges det pølser for hånd i et utrolig tempo. Arne prøver seg på dette håndtverket mens Heine tar turen til Kvinesdal og til Haugland Gård. Her produseres en fantastisk skinke av svart Dalagris.

Hjemme på gården tar bygdekvinnelagsleder Kathrine Kleveland imot Heine i solskinnet. Han får servert mange godsaker deriblandt den fjerde finalisten- osten Solglad fra Himmelspannet i Hemsedal.

Følg med på TV 2 klokken 22.45 søndag 2.november.

Støtter felling innenfor ulvesona

Rovviltnemndene i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold går inn for å ta ut tre revirer innenfor ulvesona under vinterens lisensjakt. – Nemndene tar ansvar og følger opp Stortingets politikk, sier Einar Frogner, rovviltansvarlig i styret i Norges Bondelag.

Kornet tørker bort på Romerike.

For seint for kornet

Årets kornavling kan bli om lag halvparten av det normale, mens mye av graset fortsatt kan berges.

Frokostseminar om Klimasmart Landbruk, 18. juni

Status og fremdrift for Klimasmart Landbruk

Klimasmart Landbruk er næringas viktigste fellessatsing for å redusere klimaavtrykket på norske gårdsbruk. Se opptak fra frokostseminar for å lære mer om prosjektet og videre arbeid fremover.

Nedbygging av matjord

Mindre matjord omdisponert i 2017

Ferske tall fra SSB viser at 4025 dekar dyrka mark matjord ble omdisponert til andre formål enn landbruk i 2017. Dette er en nedgang på nesten 2000 dekar fra i 2016.

Forholdstallet for kvote på kumelk økes fra 0,98 til 0,99

Etter ekstraordinære kvotedrøftinger for kumelk for 2018 mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbruks-og matdepartementet, ble man enige om å øke forholdstallet for disponibel kvote fra 0,98 til 0,99. Tørke og usikkerhet om fôrsituasjonen spilte inn på beslutningen.

Styret i årsmøtesalen

Nullvisjon for dårleg dyrevelferd

Norges Bondelag godtar ikkje dårleg dyrevelferd og vil ha nullvisjon for dyrevelferdssaker. Det inneber at regelverket på dyrevelferd skal følgjast på alle norske husdyrbruk.

Årsmøte 2018

Se opptak fra Bondetinget 2018

Norges Bondelag sitt årsmøte gikk av stabelen 6. og 7. juni på Lillehammer. Her kan du se opptak fra innledninger og debattene.

Lars Petter Bartnes

Bartnes gjenvalgt som leder i Norges Bondelag

Norges Bondelag samlet til årsmøte på Lillehammer 6. og 7. juni har i dag gjenvalgt Lars Petter Bartnes (49) som leder. Bjørn Gimming er gjenvalgt som 1. nestleder og Frøydis Haugen er gjenvalgt som 2. nestleder for organisasjonen.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere